event
Altijd en overal bereikbaar? Dan is het tijd voor een digital detox!
In onze moderne wereld speelt het internet de hoofdrol. We zijn altijd en overal met elkaar geconnecteerd. Nu we steeds vaker thuiswerken, spenderen we nog meer tijd online en wordt de grens tussen woonplaats en werkplek vager. We vergeten weleens hoe belangrijk het is om echt te deconnecteren. Met deze tips maak jij werk van een digital detox.
Corona bracht de digitalisering in een stroomversnelling. Nog meer dan voordien werden we overspoeld met online informatie en waren we viruteel met elkaar geconnecteerd. Die digitale mogelijkheden waren een absolute zegen, maar tegelijkertijd ook een vloek. Overal en altijd bereikbaar zijn is handig, maar het kan ook heel wat druk met zich meebrengen. Druk die een negatieve impact kan hebben op je welzijn.
Trop is te veel. Een overload aan informatie en connectiviteit zorgt bij steeds meer mensen voor chronische stress, een daling van de productiviteit en een gebrek aan focus. Hoewel onze mogelijkheden nooit zo uitgebreid waren, vallen steeds meer medewerkers uit door oververmoeidheid, stress en zelfs burn-out. Het medicijn bij uitstek? Op tijd en stond deconnecteren en je nood aan rust respecteren.
Verleiding tot afleiding
Je telefoon rinkelt en jij spurt er in volle vaart naartoe. Een oproep van je collega – of laat staan je leidinggevende – missen is ondenkbaar. Ze zouden zomaar eens moeten denken dat jij een moment afwezig bent, des te meer als je van thuis uit werkt. Niet gek dat je met die instelling te kampen krijgt met stress, angst of een schuldgevoel. Onnodig, want steeds ‘aanwezig zijn’ is niet wat jou tot werknemer van het jaar zal maken.
Zo’n digitale detox, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn het zo gewoon om continu geconnecteerd te zijn, dat de verleiding om online te gaan sterker is dan ooit. We lijden aan FOMO en daar speelt het internet en sociale media sterk op in. Er gaat geen uur voorbij of een melding op je smartphone haalt je uit je concentratie en herinnert je eraan dat er nieuws voor je is ‘dat je echt niet mag missen.’ Die stoorzenders zijn vanzelfsprekend nefast voor de efficiëntie en effectiviteit waarmee jij je taken volbrengt.
Het goede nieuws is gelukkig dat jij de keuze hebt om die meldingen af te zetten en te genieten van JOMO: the joy of missing out. Hoe je dat doet? Met meer aandacht voor een goede balans tussen on- en offline tijd. Want offline zijn, dat is the new luxury.
Doe de digitale detox!
Die digitale detox is echter geen ‘one size fits all’. Evenmin hoeft het om drastische maatregelen zoals een kluis voor je smartphone of een vakantie op een onbewoond eiland te gaan. Al met een paar simpele aanpassingen kan jij een betere balans vinden tussen je on- en offline tijd, tussen werk en rust, tussen connectie en deconnectie.
1: Neem je digitale gewoontes onder de loep
Voor je wat kan veranderen aan je digitale gedrag, is het belangrijk om je schermtijd in kaart te brengen. Ga na hoeveel tijd je effectief online spendeert, welke apps je het vaakst gebruikt en hoe lang en op welke momenten jij het meest vatbaar bent voor virtuele verleidingen. Aan de hand van die informatie kan je gerichter op zoek gaan naar een betere balans.
2: Beheer je meldingen
Je smartphone mag dan slim wezen, maar jij kan nog slimmer zijn. Laat je niet langer ongewenst afleiden en kies bewust voor welke notificaties je wel en geen meldingen wil. Zet onnodige biepjes, vibraties en iconen uit en zet het geluid van je telefoon uit wanneer je rust inlast. Wist je dat er zelfs een functie ‘niet storen’ op je smartphone staat? Je ontvangt dan nog wel je berichten, maar wordt niet gestoord met meldingen of beltonen.
3: Doe aan blokwerken
Deel je werk op voorhand in blokken van maximaal twee uur in. Ook je e-mails lezen hoort zo’n afzonderlijk blok te zijn. Bepaal op welke vaste momenten van de dag je tijd neemt om je e-mails te lezen en beantwoorden en schakel je inbox op andere momenten uit. Door je werk in duidelijke blokken op te delen, creëer je veel meer focus en neemt je productiviteit opmerkelijk toe.
4: Communiceer via het juiste kanaal
Je zou versteld staan als je nagaat hoeveel e-mails en berichten je op een dag verstuurt. Maar is die digitale vorm van communicatie altijd nodig of efficiënt? Ga na of je in bepaalde situaties niet beter op een andere manier communiceert, zoals via een telefoongesprek of een face-to-face moment.
De beste manier om minder e-mails te ontvangen is er minder versturen. Beperk dus ook het aantal mensen in cc en gebruik niet standaard de ‘reply all’. Ga echt na wie er baat heeft bij een e-mail en wie niet.
5: Maak duidelijke afspraken met je team
Sommige simpele afspraken maken een wereld van verschil. Spreek bijvoorbeeld met het hele team af dat je geen e-mails meer verstuurt of beantwoordt voor en na de werkuren en in het weekend. Zo heeft niemand ooit het gevoel dat ze nog moeten reageren en respecteer je elkaars rust. Dat zal er op termijn voor zorgen dat iedereen productiever wordt.
6: Neem je eigen verantwoordelijkheid
Het klopt dat je werk heel wat digitale tijd van je vraagt, maar wees ook eerlijk tegen jezelf en neem je online vrije tijd eens grondig onder de loep. Hoeveel tijd spendeer jij buiten de werkuren online en is dat echt nodig? Word jezelf bewust van je schermtijd en bepaal voor jezelf een gezonde grens. Leg je smartphone of tablet wat vaker aan de kant en bouw wat meer kwalitatieve rust en ontspanning in.
Wil jij je online tijd echt nuttig gebruiken? Geef je carrière een digitaal duwtje in de rug met deze tools.
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Work-life balance
Goed voorbereid op vakantie: hier is jouw stappenplan
3 min. leestijd
Welzijn op het werk
Van burn-out naar wellbeing: of zo’n transformatie een illusie is?
2 min. leestijd
Work-life balance
Deconnecteren tijdens je vakantie? Dat doe je zo!
2 min. leestijd
Welzijn op het werk
World Laughter Day: daarom is lachen op het werk goed voor je mensen én je bedrijf
2 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Meet & Greet: van afgestudeerde naar professional
event
Webinar - Leren deconnecteren als freelancer
event
Doorbreek de vicieuze cirkel
event