Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Deconnecteren tijdens je vakantie? Dat doe je zo!

Hoe bereid je je goed voor op je vakantie? Soms is het moeilijk om je werk helemaal achter je te laten. Wij helpen je om je taken en collega’s los te laten zodat je 100% van je verlof kan genieten en uitgerust terugkeert. Ontdek de kunst van de deconnectie.

Josefien De Bock

2 min. leestijd

In een recente bevraging van Bright Plus en iVOX geven bijna 4 op 10 bedienden aan dat ze nog contact hebben met hun collega’s tijdens hun vakantie. Dit hoeft uiteraard niet altijd werkgerelateerd te zijn, maar uit het onderzoek blijkt ook dat 4 op 10 hun mails van het werk bekijken tijdens hun verlof en dat ruim 1 op 3 bereikbaar is. Het is dus duidelijk dat heel wat bedienden het moeilijk hebben met deconnectie. Met als mogelijk gevolg dat ze niet opgeladen terugkeren na hun vakantie.

Tips om je werk los te laten op vakantie

Herken jij jezelf in deze onderzoeksresultaten? Vind je deconnecteren tijdens je vakantie makkelijker gezegd dan gedaan? Lees dan zeker de volgende tips!

Zet je meldingen uit

Uit onderzoek blijkt dat 39% van de respondenten hun mails bekijken wanneer ze op vakantie zijn. Alle werkgerelateerde meldingen op je telefoon en andere toestellen uitschakelen is een belangrijke stap naar deconnectie. Zo ben je minder geneigd om ‘snel eens’ die binnenkomende mails te checken. Misschien kan je overwegen om tijdens je vakantie een ‘digitale detox’ in te lassen. Besteed minder tijd aan sociale media en werkgerelateerde apps, en meer aan ontspannende activiteiten. Zo keer je beter uitgerust terug.

Vertrouw je team

38% van de bevraagden geven aan dat ze in contact blijven met collega’s tijdens hun vakantie. Vertrouw erop dat zij het werk aankunnen terwijl jij weg bent. Dit mentale deconnecteren is essentieel om volledig van je vakantie te genieten. Wees je ervan bewust dat je je vakantie ook echt hebt verdiend! Uiteraard kan je contact hebben met collega’s over niet-werkgerelateerde zaken. Vermijd dan wel dat je hierdoor toch aan het werk begint te denken, want de stap van deconnectie naar connectie is snel gezet.

Plan leuke activiteiten en ontspan

Zorg voor een goedgevulde agenda met activiteiten die je leuk vindt, of het nu gaat om een wandeling in de natuur, een goed boek lezen of gewoon niets doen. Je kan ook van de vrije tijd gebruik maken om iets nieuws te leren, zoals een watersport op reis of de taal van je vakantiebestemming. Dit houdt je geest op een positieve manier bezig, wat helpt om het werk los te laten en echt te deconnecteren. Zorg ook voor voldoende sociaal contact, nu je daar extra tijd voor hebt.

Communiceer je afwezigheid

35% van de bedienden blijven bereikbaar tijdens hun verlof. Zelfs al kies je hier zelf voor, toch is het beter om volledig te deconnecteren. Sta jezelf toe om onbereikbaar te zijn. Zorg dat je out-of-office bericht aangeeft dat je afwezig bent, wanneer je weer beschikbaar bent en eventueel wie je taken overneemt. Dit vermindert de druk om berichten op te volgen.

Stel duidelijke grenzen

Als je toch moet of wil werken op vakantie, stel dan duidelijke tijdslimieten voor jezelf. Controleer je mails bijvoorbeeld één keer per dag op een vast tijdstip (bv. na het ontbijt) en hou je dan ook aan deze regel. Zo blijft het binnen de perken en vermijd je dat je te veel aan je werkt denkt. Focus op het nu, werk is voor later!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur