Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Bijleren als freelancer: zo doe je dat

Om te starten als freelancer is het niet verplicht om een bepaalde opleiding te volgen, al vergroot een diploma wel je kansen. Of je nu een klinkend diploma of jarenlange ervaring hebt, blijven werken aan je skills is sowieso een must.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

Freelancers kunnen bijleren op verschillende manieren, van klassikale opleidingen en webinars tot boeken en podcasts. We geven je graag een overzicht.

Verschillende manieren om jezelf bij te scholen als freelancer

Hoewel een opleiding of diploma altijd een goede zaak is, zijn er geen formele vereisten om te mogen beginnen freelancen. Waar je zeker wél moet op inzetten, is levenslang leren en bijscholing. Voortdurend bijleren, zowel professioneel als persoonlijk, is dé sleutel tot blijvend succes als freelancer.

De wereld verandert immers razendsnel. Niet alleen technologische ontwikkelingen volgen elkaar in sneltempo op, ook bedrijfspraktijken zijn in constante evolutie. Door bijscholingen en opleidingen blijf je up-to-date met alle nieuwigheden, zowel in je eigen sector als daarbuiten. Ze stimuleren je ook om nieuwe facetten en interesses van jezelf te ontdekken en uit te diepen. Dit helpt om je bedrijf én jou als persoon te doen groeien. Dat laatste is heel belangrijk: als freelancer bén je je bedrijf en dus is het een must dat je ook werkt aan jezelf.

In-class opleidingen

De meest voor de hand liggende manier om jezelf bij te scholen, is een opleiding volgen bij een bepaalde onderwijsinstelling. Je volgt ‘fysiek’ lessen en legt vaak één of meerdere proeven of examens af. Op het einde krijg je vaak een officieel diploma of getuigschrift. Het voordeel van een dergelijke opleiding is dat je veel ‘live’ interactie hebt met de lesgever(s) en je medestudenten. Voor velen werkt dat motiverend.

De keerzijde is dat een klassikale opleiding meestal een prijskaartje heeft en dat je er flink wat tijd in moet investeren. Tip: als ondernemer kan je dankzij de KMO-portefeuille wel financiële steun krijgen voor bepaalde opleidingen die de kwaliteit van je diensten verbeteren.

Webinars

Een webinar volgen is een slimme keuze om je professionele en persoonlijke skills aan te scherpen. Een webinar is kort en krachtig en doorgaans zeer interactief. Hierdoor is de drempel om te reageren veel kleiner dan in een klaslokaal. Bovendien wordt de recording vaak nadien beschikbaar gemaakt, zodat je dit kan volgen wanneer je wil en makkelijker kan inplannen in je eigen agenda.

Webinars zijn daarnaast een handige manier om bij te leren zonder dat je je moet verplaatsen. Bright Plus organiseert geregeld gratis webinars over uiteenlopende topics. Een bron van inspiratie om je freelance carrière een boost te geven!

Lezen en luisteren

Lezen vind ik een laagdrempelige, goedkope én ontspannende manier van bijleren. Ik ben een echte lezer dus dit is voor mij dé manier bij uitstek om mijn kennis bij te schaven! Er bestaan talloze boeken over uiteenlopende thema’s waarmee je jezelf kan bijscholen en bijleren. Ook kranten en nieuwswebsites lezen vind ik een must als freelancer. Zo ben je helemaal mee met het laatste nieuws en de laatste trends.

Podcasts zijn ook een erg waardevolle bron van inspiratie. Net zoals nieuws- en informatiewebsites zijn er te veel om ze hier allemaal op te sommen. Ik heb uit podcasts al veel inspiratie en tips gehaald die me helpen als freelancer, zowel bedrijfsmatig als op persoonlijk vlak.

Je netwerk onderhouden en uitbreiden

Je netwerk onderhouden, je omringen en ‘connecteren’ met andere mensen: het is een eerder indirecte manier van bijleren maar daarom niet minder belangrijk. Als je de vinger aan de pols wil houden van je sector en de bedrijfswereld in het algemeen, dan moet je praten, luisteren, connecteren en inspireren. Door je kennis en ervaringen te delen met andere freelancers en ondernemers en te luisteren naar hen, leer je ontzettend veel bij. Dit is echt goud waard om je onderneming te doen groeien en bloeien.

De conclusie is dus meer dan duidelijk: gebruik elke kans die je krijgt om bij te leren. Voortdurende bijscholing is dé sleutel tot duurzaam succes voor een freelancer. Never stop learning, always keep growing!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem ook een kijkje tussen onze freelance opdrachten.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more