Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe weet je of je sollicitatiegesprek vlot is verlopen?

Een sollicitatiegesprek is altijd een spannende ervaring, maar ook een cruciale stap in je carrière. Het is daarom nuttig dat je leert om die gesprekken goed te evalueren. Niet alleen om je eigen sterktes en werkpunten in kaart te brengen, maar ook om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen als je die topjob aangeboden krijgt.

Bright Plus

3 min. leestijd

Let op de signalen die de recruiter je geeft

Tijdens je sollicitatiegesprek focus je natuurlijk best op de conversatie, maar vaak kan je op dat moment de vibe ook al wat aanvoelen. Let bijvoorbeeld op non-verbale signalen van de recruiter, zoals lichaamstaal en oogcontact. Glimlacht je gesprekspartner vaak en neemt die een open houding aan? Dan zijn dat meestal goede tekens.

Observeren hoe je gesprekspartner op jouw antwoorden reageert, kan heel wat onthullen. Positieve reacties zoals knikken en actief luisteren wijzen op een gevoel van betrokkenheid. Ook als de recruiter meer details vraagt over jouw ervaringen of dieper ingaat op bepaalde onderwerpen, is dat vaak een goed signaal.

Analyseer de gestelde vragen

Overloop na je sollicitatiegesprek de vragen die de recruiter je heeft gesteld. Waren ze voornamelijk gericht op jouw vaardigheden en ervaringen, of werd er ook gepolst naar wat je verwacht van een team, hoe jij jezelf in de organisatie ziet passen, welke waarden en normen je hoog in het vaandel draagt, welke toekomstvisie je hebt voor jezelf binnen het bedrijf en in hoeverre je bereid bent om te blijven leren en groeien in je carrière?

De aard en diepgang van de gestelde vragen kan aangeven hoe grondig de recruiter wil nagaan of je naast de job ook matcht met het team en de organisatie in zijn geheel.

Vraag om feedback

Aarzel niet om aan het einde van het gesprek zelf om feedback te vragen. Dat geeft je niet alleen waardevolle inzichten in hoe je jezelf hebt gepresenteerd en wat je in de toekomst nog kan verbeteren, maar het toont ook meteen je motivatie om te groeien en jezelf voortdurend te ontwikkelen.

Begin door je waardering uit te spreken voor de tijd en de gelegenheid om het gesprek te voeren en jou te willen leren kennen. Vraag vervolgens specifiek naar feedback op bepaalde aspecten van het gesprek, zoals je vaardigheden, de manier waarop je je ervaringen hebt besproken of hoe de recruiter jou in het team zou zien passen. Dit toont aan dat je gericht bent op groei en verbetering.

Maak tot slot duidelijk dat je openstaat voor opbouwende kritiek. Vermeld bijvoorbeeld dat je waarde hecht aan feedback en dat je altijd streeft naar zelfontwikkeling. Hiermee creëer je een open en positieve sfeer.

Informeer je over de verdere stappen in het selectieproces

Vraag aan het einde van het gesprek ook naar de volgende stappen in het sollicitatieproces en de geplande timing daarvan. Hoe de organisatie omgaat met de follow-up na het gesprek kan veel zeggen over hun professionaliteit en betrokkenheid. Als ze bijvoorbeeld duidelijk communiceren over de vervolgstappen, getuigt dit van transparantie en respect voor de kandidaten.

Evalueer je eigen prestaties

Zelfreflectie is een belangrijke tool in elk groeiproces. Heb je al je sterke punten kunnen benadrukken? Heb je duidelijk kunnen maken waarom je geschikt bent voor de functie? Ben je zelf enthousiast aan het einde van het gesprek? En is het voor jou duidelijk wat je echt van deze functie, het team en de organisatie moet verwachten?

Analyseer ook op welke gebieden je denkt dat je sterker uit de hoek had kunnen komen en bedenk hoe je jezelf in de toekomst nog beter kunt presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.

Evalueer ook de bedrijfscultuur:

Evalueer niet alleen hoe goed jij bij de organisatie zou passen, maar ook of de organisatie wel bij jou past. Denk na over de bedrijfscultuur, de waarden en de manier waarop het bedrijf met (potentiële) medewerkers omgaat. Is dit een omgeving waarin je gedijt en waar je het gevoel hebt dat jij je professioneel zal kunnen blijven ontwikkelen? Dat jij de job geschikt vindt voor jezelf is immers net zo belangrijk als dat de recruiter de job juist vindt voor jou.

Zie het altijd als een leerschool

Het evalueren van een sollicitatiegesprek gaat verder dan je te bedenken of het gesprek vlot verliep of niet. Door de sfeer, reacties en feedback te analyseren, kun je een weloverwogen beslissing nemen en weer meer kennis over jezelf en de arbeidsmarkt in je rugzakje steken. Gebruik deze evaluatie als een kans om te groeien en te leren, ongeacht de uitkomst van het gesprek.

Ben jij op zoek naar bijkomende sollicitatietips? Download onze gratis sollicitatiegids.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 8 mei
app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 15 mei
app.event.read_more