Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe werk je aan een positieve attitude op het werk?

Een professionele attitude is belangrijker dan de juiste kennis of vaardigheden. Zo werk je aan een positieve houding op het werk.

Bright Plus

2 min. leestijd

Waarom is een professionele attitude op het werk zo belangrijk? En hoe kan je eraan werken? Enkele concrete tips.

Professionele houding belangrijker dan technische vaardigheden

Voor veel werkgevers blijkt het belangrijker dan drietaligheid of specifieke technische vaardigheden: een positieve attitude. Je houding zegt immers iets over hoe je omgaat met anderen en over je professionaliteit. Een positieve, professionele houding beïnvloedt dus je reputatie bij klanten, leveranciers en collega’s, en bepaalt de manier waarop mensen op jou reageren. Met andere woorden: een positieve attitude is goed voor je carrière én het maakt je leven een stuk aangenamer.

Je attitude: aangeboren of aangeleerd?

‘Vaardigheden kan je leren’ is de redenering van sommige recruiters, maar een positieve houding is aangeboren. Maar klopt dat wel? Want je persoonlijkheid mag dan voor een groot stuk bepalen hoe je je in een bepaalde situatie gedraagt, je gedrag kan je wél bijsturen. De eerste stap is daarbij dat je je bewust bent van hoe jij je gedraagt op de werkvloer en hoe dat overkomt bij je collega’s.

De don’ts: dit gedrag leidt tot ergernis op de werkvloer

Naast technische problemen, een te koude of te warme werkomgeving of storende geluiden op kantoor, zijn het vooral de mensen met wie we samenwerken die ons weleens op de zenuwen werken. Met name te laat komen, instructies verkeerd begrijpen, overbodige e-mails versturen, indiscretie, roddelen, en mensen die zich mengen in allerhande politieke spelletjes zorgen voor ergernis. Zijn ook nefast voor je reputatie: ongepaste kledij dragen (te uitdagend, te gekleed, te casual of te ‘grappig’), onaangenaam ruiken en een algemeen gebrek aan goede manieren. Bezondig je je weleens aan een van die zaken? Dan is het misschien tijd om er iets aan te doen.

Do’s: glimlach en ga respectvol om met anderen

Wat is dan wel het geheim van een professionele attitude? Het komt erop neer dat je je gedraagt zoals je van anderen verwacht dat ze zich gedragen. Wees vriendelijk tegen mensen, ga respectvol om met collega’s, klanten en leveranciers en aanvaard feedback op een volwassen manier. En een eenvoudige maar zéér efficiënte tip: glimlach.

Nog enkele concrete tips om toe te passen op de werkvloer:

  • Zet het geluid van je smartphone uit: ook al gebruik je je smartphone louter voor je werk, je collega’s hoeven echt niet te horen hoeveel e-mails, berichten en oproepen je dagelijks krijgt. Zet je smartphone dus op stil, en beperk privégesprekken en –berichtjes op het werk tot een absoluut minimum.
  • Behandel klanten zoals jij behandeld wilt worden: luister, toon begrip en flexibiliteit en blijf te allen tijde vriendelijk en professioneel.
  • Ga op een discrete manier om met informatie: of het nu gaat om gevoelige bedrijfsinfo of iets dat een collega je in vertrouwen vertelde, hou vertrouwelijke informatie voor jezelf.
  • Blijf ver weg van roddels en achterklap: ze lijken op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar roddels gaan vaak een eigen leven leiden, ze zijn nefast voor de sfeer op de werkvloer, en wie vaak roddelt krijgt al snel het label ‘onbetrouwbaar’.
  • Behandel al je collega’s op dezelfde manier: van je collega op de boekhouding tot de CEO, iedereen verdient evenveel respect.
  • Gedraag je ook buiten de werkuren op een professionele manier: met je collega’s iets gaan drinken na het werk of samen op teambuilding? Je ontspannen mag, maar denk eraan dat je nog altijd onder collega’s bent.

Heb jij vragen, opmerkingen of tips? Laat het ons zeker weten!

 

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more