Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Waarom vriendelijk zijn op het werk wel degelijk loont

Vriendelijkheid, het kost je niets, maar toch is het van groot belang op de werkvloer. Want vriendelijk zijn loont, niet alleen voor anderen maar ook voor jezelf.

Bright Plus

1 min. leestijd

Het werkt aanstekelijk

Wie vriendelijk is, zet anderen ook aan om even iets aardig terug te doen. Het werkt namelijk aanstekelijk, en het zal elkaar alleen nog maar versterken indien iedereen binnen het team eens extra vriendelijk is. Een positieve cirkel, die het leven voor iedereen op de werkvloer een heel pak fijner kan maken.

Het zorgt voor een fijne werksfeer

Een vriendelijke (werk)omgeving zorgt ervoor dat iedereen het beste van zichzelf kan geven. Er heerst vertrouwen, collega’s krijgen een boost door die fijne babbel aan het koffieapparaat en nog belangrijker: mensen durven hun comfortzone te verlaten en fouten maken. Een vriendelijke sfeer zorgt er namelijk voor dat je je ontspannen voelt, je zit beter in je vel en daardoor ga je automatisch beter presteren. Een echte boost voor je mentaal welzijn én je prestaties!

Het verbetert de samenwerking

Een vriendelijke werkomgeving creëert daarnaast een ondersteunend netwerk binnen je team, wat betekent dat alle werknemers op elkaar kunnen rekenen. Zit je met een probleem of is je werkdruk even te hoog? In een team waar iedereen vriendelijk met elkaar omgaat, zullen je collega’s je sneller te hulp schieten indien nodig.

Maar ook de communicatie verbetert aanzienlijk. In een fijne werkomgeving communiceren medewerkers niet alleen vaker maar ook beter met elkaar. De boodschap is beter op elkaar afgestemd, en de communicatie verloopt meer open en transparant.

Het helpt je groeien

Leren van elkaar is enorm belangrijk. Heerst er een vriendelijke werksfeer? Dan geven je collega’s eerder (constructieve) feedback, zullen ze al sneller hun mening delen en is het makkelijker om vragen te stellen aan elkaar. Dit zal er vervolgens allemaal maar voor zorgen dat werknemers beter van elkaar kunnen. Cruciaal als jij verder wil groeien binnen je functie.

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je nooit assertief mag zijn, integendeel. Want jouw grenzen goed bewaken is namelijk enorm belangrijk, zeker als we door het vele thuiswerk minder fysiek samenwerken en je dus een minder goed zicht hebt op elkaars workload. Neen zeggen? Met deze tips lukt het jou voortaan wel!