Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Intelligentietesten: wat kan je verwachten?

Meten en weten hoe slim je bent, kan dat? Wat is IQ en hoe wordt dat getest? Waarom is EQ ook weer zo belangrijk en wat is SQ eigenlijk? Een woordje uitleg.

Bright Plus

3 min. leestijd

IQ

IQ is de afkorting van Intelligentie Quotiënt. Intelligentie is het geheel van aangeboren intellectuele capaciteiten. Het quotiënt is een maat om aan te geven hoe slim je bent, uitgedrukt in een getal, dat jou plaatst ten opzichte van andere mensen. De gemiddelde waarde is 100. Boven de 130 ben je super begaafd; onder de 75 ben je zwak begaafd.

Vroeger dacht men: hoe groter de schedel, hoe intelligenter! Sinds 1904, wanneer de eerste IQ-test ontwikkeld werd, weet men wel beter.

Welke types IQ-testen bestaan er?

Om diverse aspecten van intelligentie te meten, bestaan er verschillende soorten IQ-tests:

  • Verbale tests: je redeneervermogen wordt onderzocht, aan de hand van geschreven vragen
  • Numerieke tests: je vermogen om logische verbanden tussen cijfergegevens wordt overhoord
  • Figuratieve test: vind je de logica tussen tekeningen en figuren, zonder dat daar woorden of cijfers mee gepaard gaan?

Kan je je voorbereiden op intelligentie tests?

Je kan niet studeren voor een IQ-test. Je kan je wel voorbereiden door online een toets uit te proberen en er vertrouwd mee te raken. Let daarbij wel op de kwaliteit, validiteit en betrouwbaarheid van de toetsen.

Vaak krijg je voor een IQ-test weinig tijd. Dit is zo bedoeld om te kunnen evalueren hoe je presteert onder druk. Ook worden vragen steeds moeilijker om te zien wat je aankan.

IQ als selectiecriterium?

IQ wordt vaak gemeten bij personeelsselectie, omdat het een voorspellend vermogen heeft. Wanneer je IQ hoog is, is de kans groot dat je geschikt bent voor een ambitieuze carrière. Maar let op, een hoog IQ alleen is niet voldoende! Andere factoren, zoals persoonlijkheid en de manier van omgaan met emoties en andere mensen, speelt net zo’n grote rol! Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die heel slim is, maar een beetje ‘contactgestoord’. Zo iemand is vaak niet geschikt om binnen een bedrijf op een collegiale manier te kunnen functioneren.

EQ

De manier waarop je met emoties omgaat, werd voor het eerst als ‘Emotionele Quotiënt’ omschreven door Daniel Goleman in 1990. Dit begrip was meteen een groot succes in Europa en Amerika. EQ gaat niet over academische intelligentie, maar over het kennen en reguleren van je eigen emoties, over zelfmotivatie, het onderkennen van andermans emoties en het omgaan met relaties. Deze aspecten zijn minstens even belangrijk in het bedrijfsleven als IQ en worden daarom ook vaak geobserveerd op assessments. EQ wordt niet in een getal uitgedrukt, maar aan de hand van vijf persoonlijkheidskenmerken:

  1. interpersoonlijke EQ (inlevingsvermogen, empathie)
  2. intrapersoonlijke EQ (inzicht in eigen emoties)
  3. aanpassingsvermogen (flexibiliteit, realisme)
  4. omgang met emoties (stress, impulsief gedrag)
  5. algemeen gemoed (vrolijk, somber, optimist)

SQ

Een vrij nieuw begrip is SQ, Spirituele Quotiënt. SQ maakt de verbinding tussen IQ en EQ. Anders gezegd: SQ verbindt ratio (de linker breinhelft) en emotie (de rechter breinhelft). SQ meet de manier waarop we problemen aanpakken die betrekking hebben op waarden. Hier spreekt men dus over een superieur intelligentieniveau waarbij zelfbewustzijn en zelfonderzoek een cruciale rol spelen. De meeste mensen ‘bestaan’ simpelweg omdat ze leven en hebben geen contact met hun innerlijke zelf. SQ kan je bijvoorbeeld ontwikkelen met meditatie.

Spiritualiteit wordt steeds meer ontdekt door de grote massa van de bevolking en wordt gelukkig steeds minder als ‘zweverig’ beschouwd. ‘Business Spiritualiteit’ is een term die opkomt. Een hoog SQ betekent: diepere betekenis van situaties doorgronden, authenticiteit, charisma, creativiteit, innovatie, energie, behulpzaamheid.... Het zijn juist deze waarden die een bedrijf helpen groeien! Verbindend denken, bezieling, intuïtie en inzicht kunnen nooit met een IQ-test gemeten worden.

IQ, EQ en SQ zijn alle drie een andere vorm van intelligentie. Erg hoge scores op één van de drie zijn nooit een garantie dat je met een evenwichtig persoon of een potentiële fijne collega te maken hebt.

Heb jij hieromtrent nog ideeën, suggesties of ervaringen? Deel ze met ons!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more