event
Succesvol solliciteren in tijden van crisis: hoe doe je dat?
Na de recente coronacrisis breekt er voor veel mensen een nieuw hoofdstuk aan in hun carrière. Ze zijn zich bewuster geworden van wat ze nu écht graag willen doen met hun leven. En maken daar werk van.
Misschien ben jij ook klaar om eindelijk het pad in te slaan dat je graag wilt volgen? Of was je al volop aan het solliciteren toen COVID-19 uitbrak? En vrees je nu dat je je zoektocht moet staken?
Solliciteren is nooit makkelijk en solliciteren in crisistijden is zelfs nog uitdagender. Maar geen zorgen. We geven je een duwtje in de rug met deze praktische tips!
Bedrijven werven voortaan anders aan
Andere tijden vragen om een andere manier van aanwerven. Bedrijven willen nu vooral medewerkers met wie ze woelige wateren vlot kunnen doorstaan. Natuurlijk is elke organisatie en elke job uniek. Toch merken we bepaalde vaardigheden op die bijna overal nog meer in trek zijn dan voorheen.
- Flexibiliteit: dit wordt zonder twijfel hét sleutelwoord voor de komende maanden. Stel je daarom voldoende wendbaar op, ook wat werktijden en -locatie betreft. Toon dat je bereid bent om nieuwe skills aan te leren. Bedrijven moeten het nu vaak doen met minder personeel. Hierdoor zullen diezelfde flexibele, wendbare personeelsleden ook vaker extra taken moeten uitvoeren. Ook taken die niet in hun functiebeschrijving staan.
- Stressbestendigheid: in moeilijke tijden kun je sneller te maken krijgen met stress en negatieve gedachten. Dat kan een impact hebben op jouw productiviteit en mindset. Medewerkers met een positieve ingesteldheid worden door bedrijven dan ook gegeerd. Logisch aangezien die ingesteldheid effect zal hebben op de teamgeest en de resultaten.
- Analytisch inzicht: meten is weten. Sinds de coronapandemie zijn werkgevers bewust op zoek naar wendbare mensen. Zij kunnen creatief analytisch meedenken om alternatieve markten aan te boren en nieuwe producten te ontwikkelen tijdens de coronacrisis.
- Computervaardigheden: de crisis heeft de digitale transformatie enkel versneld. Heel wat bedrijven zijn een versnelling hoger geschakeld om nieuwe technologieën te implementeren en processen te digitaliseren. Daarom zet je concrete tools die je vlot kan gebruiken op jouw cv.
- Emotionele intelligentie: in moeilijke tijden is het voor een bedrijf belangrijk om talenten aan te werven die op de goed kunnen omgaan met de emoties van anderen. Collega’s, managers, klanten: ze hebben elk hun eigen uitdagingen. Empathie tonen, goed kunnen luisteren en mensen verzoenen zijn soft skills die in crisistijden gegeerder zijn dan ooit.
Ben je volop aan het solliciteren en wil je er met kop en schouders bovenuit steken? Speel deze vaardigheden dan zeker uit in je motivatiebriefen sollicitatiegesprek!
Online solliciteren? Maak er een vlotte videocall van
Nog nooit een online sollicitatiegesprek gevoerd? Oefen eerst eens met een vriend of vriendin via Skype. Zo raak je alvast vertrouwd met de technologie. En kan jij rustig wennen aan het spreken tegen een computerscherm.
Voor de rest, kleed je gewoon zoals je je anders zou kleden voor een sollicitatie. En let goed op dat er geen (al te) persoonlijke items op de achtergrond te zien zijn. Kies dus voor een vrij neutrale achtergrond.
Kan je moeilijk inschatten welke voorwerpen in beeld staan? Oefen een video interview met een vriend of vriendin. Zo kan je zien wat je gesprekspartner ziet.
Vermijd extra stressmomenten, zet de e-mail met de juiste link tijdig open. Voor de rest is solliciteren via een online platform gelijk aan een offline sollicitatie. Je bereidt je inhoudelijk op dezelfde manier voor. Een goede voorbereiding blijft belangrijk!
Zorg ervoor dat je een verzorgde indruk nalaat. En dat je weet waarvoor je solliciteert. Zet je sterke punten in de verf en laat zien waarom jij geschikt bent voor de functie.
Solliciteren in tijden van crisis? Ga gerust voor je droomjob!
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Cv
Zo maak je als jobstudent een cv dat opvalt!
2 min. leestijd
Solliciteren
Sollicitatiegesprek op de agenda? Zo bereid je je voor!
4 min. leestijd
Solliciteren
De meestgestelde sollicitatievragen aan schoolverlaters: zo ace jij ze allemaal!
4 min. leestijd
Nieuwe job
Wanneer is het tijd om van job te veranderen?
2 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Meet & Greet: van afgestudeerde naar professional
event
Webinar - Leren deconnecteren als freelancer
event
Doorbreek de vicieuze cirkel
event