Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Tips voor een goede work-life balance als freelancer

Door de grote vrijheid die je hebt als freelancer is het niet makkelijk om een goede work-life balance te vinden. Een tijdsindeling met heldere prioriteiten is cruciaal. Hier zijn 6 tips om je klanten, je familie, je vrienden én vooral jezelf tevreden te houden.

Josefien De Bock

4 min. leestijd

1. Stel een goede planning op

Een gezond evenwicht tussen werk en leven start met een efficiënte planning. Ik plan al jaren op 3 niveaus. Aan het eind van elke maand maak ik een ruwe planning voor de volgende maand. Iedere vrijdagmiddag maak ik een nauwkeurige planning voor de volgende week. Ten slotte stel ik elke avond een gedetailleerde planning op voor de dag nadien. Dat lijkt misschien een gedoe, maar het helpt om efficiënt te werken en tijdig klaar te geraken met al mijn opdrachten. Doordat ik een helder zicht heb op mijn planning, kan ik ook makkelijker aangeven wat er mogelijk is wanneer een klant met een nieuwe opdracht komt.

2. Voorzie voldoende tijd

Een valkuil waar freelancers vaak intrappen, is opdrachten verkeerd inschatten. Voorzie altijd wat marge in je planning voor dagen dat het minder vlot gaat. Zo heb je meer rust in je hoofd. Buffertijd niet nodig gehad? Dan kan je een welverdiende pauze of vrije avond nemen!

3. Hanteer vaste werktijden

Als freelancer heb je veel vrijheid, wat heerlijk is. De keerzijde is dat je werkdagen en -uren minder afgebakend zijn: jij kiest wanneer en hoeveel je werkt. Om te vermijden dat je te weinig ruimte laat om te ontspannen – wat uiteraard niet goed is voor je gezondheid – is het goed om vaste werkuren te hanteren. Je kan dan nog steeds zelf kiezen of je werkt van ’s ochtends tot de late namiddag, of je liever uitslaapt en langer doorwerkt.

Jij kiest wat best past bij jouw persoonlijke ritme. Het belangrijkste is dat je een (min of meer) vaste begin- en eindtijd instelt om te werken, zodat je weet wanneer het tijd is om te ontspannen. Natuurlijk mag je al eens afwijken van je vaste routine – er is een reden waarom je freelancer geworden bent. Vergeet niet om ook tijdens de werkdag af en toe een korte (of iets langere, bv. tijdens de lunch) pauze te nemen, zodat je gefocust blijft.

4. Baken een werkruimte af

Hoe verleidelijk of makkelijk het ook is om te werken aan de keukentafel, in de zetel of zelfs in bed: doe het niet. Creëer een vaste, bij voorkeur afgesloten werkplek en wees consequent door altijd daar te werken. Richt je bureauruimte leuk in en hou het netjes, zodat je je er goed voelt en gefocust kan werken.

Werk bij voorkeur niet in jogging of pyjama. Kleed je aan zoals je naar kantoor zou gaan. Het geeft je meer zelfvertrouwen en dat doet wonderen voor je productiviteit. Ook coworking spaces zijn goed voor je productiviteit. Je kan er ongestoord werken in een stille ruimte, en creatieve input of advies vragen aan coworkers. Daarnaast is het een uitstekende plek om te netwerken, wat ook belangrijk is als freelancer. Ik ga al 4 jaar 1 à 2 keer per week naar een coworking en ik kan dit alleen maar aanraden!

5. Leer neen zeggen

Voor een goede work-life balance is het belangrijk dat je je grenzen kent en deze ook aangeeft aan klanten. Hoe moeilijk het ook is om een (potentiële) klant ‘af te wijzen’, het is belangrijk dat je neen leert zeggen als je voldoende kwaliteit wilt blijven bieden en niet opgebrand wilt raken.

Hetzelfde geldt voor je vrienden en familieleden die er misschien van uitgaan dat jij altijd tijd hebt om een koffie te gaan drinken of boodschappen te doen, gewoon omdat je thuis werkt. Sta op je strepen door hen duidelijk te maken wanneer je aan het werkt bent en je dus niet beschikbaar bent voor niet-werkgerelateerde activiteiten.

6. Neem bewust tijd voor jezelf

Uiteraard doe je je werk doodgraag, maar maak er een gewoonte van om bewust momenten voor jezelf in te plannen. Neem op tijd vakantie of een vrije dag om te voorkomen dat je altijd maar aan het werken bent. Plan die vrije momenten bewust in in je agenda. Zo staat het zwart op wit en ben je minder geneigd om er toch iets tussen te laten komen.

Probeer op een vrije dag niet met je werk bezig te zijn, hoe moeilijk het ook is. Pas dan kan je je hoofd volledig leegmaken en ontspannen. Zo sta je extra scherp om er nadien weer in te vliegen! Vergeet je klanten niet te verwittigen wanneer je één of meerdere dagen vrij neemt. Laat ook weten wanneer je terug bent en ze je opnieuw kunnen contacteren. Op die manier vermijd je dat je continu gestoord wordt tijdens je vakantie, en kan je lekker genieten van de tijd voor jezelf.

Ben jij op zoek naar een nieuwe opdracht? download dan de gratis app van Bright Plus en maak freelance werken heel wat makkelijker!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more