Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Wat moet je allemaal in orde brengen als je net bent afgestudeerd?

Je diploma heb je op zak, je studieboeken zijn opgeborgen. Wat nu? Voor je op zoek gaat naar je eerste job moet je eerst deze belangrijke zaken in orde brengen. We bezorgen je graag een praktisch overzicht.

Bright Plus

2 min. leestijd

Schrijf je in als werkzoekende

Zodra je bent afgestudeerd, kan je jezelf inschrijven als werkzoekende bij je regionale tewerkstellingsdienst. Voor Vlaanderen is dat VDAB, voor Brussel Actiris, voor Wallonië Le Forem en voor werkzoekenden in de Duitstalige gemeenschap het ADG. Dat heeft enkele belangrijke voordelen.

Eerst en vooral geeft je inschrijving je recht op een werkloosheidsuitkering als je na een jaar nog geen job hebt gevonden. Die periode heet de beroepsinschakelingstijd. Je stelt je inschrijving dus beter niet uit, want hoe sneller je ingeschreven bent, hoe sneller je kan rekenen op een uitkering als dat nodig blijkt.

Natuurlijk hoop jij voor die periode een baan te vinden. Ook daar kan je inschrijving bij helpen. VDAB, Le Forem en Actiris ondersteunen je in je zoektocht naar een geschikte job. Dat doen ze o.a. aan de hand van infosessies en het voorstellen van vacatures voor jou. Daarnaast heb je recht op andere voordelen tijdens je zoektocht naar werk, zoals een gratis treinticket als je gaat solliciteren met het openbaar vervoer of je kan gratis opleidingen volgen.

Verwittig het kinderbijslagfonds

Zolang jij onder de vleugels van je ouders zat, kregen zij van de overheid een financieel steuntje in de rug in de vorm van kindergeld oftewel het ‘groeipakket’. Eens je afstudeert, hebben ze daar echter geen recht meer op. Het is aan jou om het kinderbijslagfonds ervan op de hoogte te brengen dat jij voortaan op je eigen benen staat. Vraag daarom aan je ouders welk fonds het groeipakket aan hen uitbetaalt en geef dat fonds op tijd een seintje.

Sluit je aan bij een ziekenfonds

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij een van de diensten voor arbeidsbemiddeling (VDAB, Le Forem, Actiris, ADG), dan blijf je tijdens je wachtperiode verzekerd bij het ziekenfonds via je ouders. Heb je werk gevonden of is je wachttijd van 310 dagen voorbij? Dan ben je wettelijk verplicht om je persoonlijk aan te sluiten bij een ziekenfonds.

In België heb je de keuze uit verschillende ziekenfondsen:

Ben je pas afgestudeerd en wil je graag je carrière starten? Download onze startersgids voor schoolverlaters boordevol praktische tips & tricks!