Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Alles wat je moet weten over je eerste sollicitatie

Ga jij binnenkort voor de eerste keer op sollicitatiegesprek? Maar zit je nog met heel wat vragen en twijfels? Geen zorgen! Zenna Vanderstukken, kantoorverantwoordelijke bij Bright Plus Mechelen, geeft een antwoord op de meest gestelde vragen door studenten over solliciteren van a tot z.

Jobat Go for Happy

5 min. leestijd

Wat moet ik allemaal op mijn cv zetten?

Het is heel normaal dat je niet onmiddellijk weet waar je moet beginnen. Onthoud dat je cv kort en relevant moet zijn. Begin met je naam, telefoonnummer en e-mailadres. Dat lijkt heel evident, maar toch worden de contactgegevens vaak over het hoofd gezien. Daarnaast zijn ook jouw studies en relevante werkervaringen heel belangrijk. Vermeld ze in chronologische volgorde. De meest recente komt bovenaan zodat ze meteen in het oog springt. Keer zo terug in de tijd en vermeld bij elke ervaring begin- en einddatum en geef ook wat extra uitleg over jouw takenpakket. Geef je opleidingen op dezelfde manier weer en vergeet niet te vermelden of je het diploma al dan niet behaald hebt. Heb je nog geen werkervaring omdat je net afgestudeerd bent? Vermeld dan zeker de stages en vakantiejobs die je hebt gedaan. Hoe meer ervaring, hoe beter. Vergeet ook je sterktes, talenkennis en computerkennis niet te noteren. Hobby’s vermeld je best enkel indien die relevant zijn voor de functie.

Hoe bereid ik mij voor op mijn eerste sollicitatiegesprek?

Een goede voorbereiding is cruciaal. Natuurlijk is geen enkel sollicitatiegesprek hetzelfde, maar er zijn bepaalde vragen die vaak terugkomen. Dus waarom al niet zorgen dat je hier vlot op kunt antwoorden? Zorg er wel voor dat je antwoorden niet ingestudeerd lijken. Klassiekers zijn:

  • Stel jezelf even kort voor.

This is your time to shine! Het komt erop aan om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten door onmiddellijk je sterkste troeven en ervaring(en) aan te halen. Probeer voor die vraag al een rode draad in je hoofd te hebben, zo vergeet je geen belangrijke punten.

  • Waarom solliciteer je voor deze functie?

Die vraag test enerzijds hoe goed jij de jobomschrijving kent en anderzijds wat de raakvlakken zijn met de functie waarvoor je solliciteert. Bestudeer de vacature dus zeker nog voor je op gesprek gaat.

  • Wat weet je over ons bedrijf?

Als je niet goed voorbereid bent op die vraag, zullen je slaagkansen drastisch dalen. Google is je beste vriend, dus ga zeker even op onderzoek. Naast de basisinformatie over de activiteiten van het bedrijf is het aangewezen om eens te kijken naar hun waarden, normen en visie. Sluit dat aan bij wie jij bent? Check of ze recent in de actualiteit zijn gekomen en laat dat vallen tijdens het gesprek, zo toon je echt interesse.

  • Waar zie je jezelf binnen 5 jaar?

Wil je doorgroeien? Ambieer je een managersfunctie of een bepaalde specialisatie? Wil je een functie vinden die je op lange termijn gelukkig maakt? Kortom, wat is je plan?

Zenna’s gouden tip: Voor je solliciteert, kun je al connecteren met jouw contactpersoon op Linkedin. Op die manier weet je wie voor je zit en toon je interesse. Naast te linken, kun je ook een berichtje meesturen waarin je laat weten dat je uitkijkt naar een eerste kennismaking tijdens het sollicitatiegesprek.

Hoe weet ik wat mijn sterktes en werkpunten zijn?

Een klassieke sollicitatievraag is: “Wat zijn jouw sterktes en werkpunten?”. Het kan soms moeilijk zijn om die vraag zelf te beantwoorden. Kijk daarom naar feedback die je al kreeg tijdens groepswerken of van je vrienden en familie. Vermijd clichés zoals perfectionisme. Geen zorgen, we gebruikten die klassieker allemaal wel al eens. Maar kijk vooral naar wat je zelf echt wilt verbeteren en hoe je daarmee aan de slag kunt gaan. Zo toon je aan dat je zelfbewust bent.

Solliciteer ik best bij verschillende bedrijven tegelijk en mag ik dat toegeven?

Wed niet op één paard, maar ook niet op de hele koers. Wees kritisch en maak een bewuste selectie van waar je het liefst zou werken. Wees eerlijk als ze vragen of je nog bedrijven op het oog hebt maar benadruk natuurlijk ook waarom je zo graag voor hun organisatie zou willen werken.

Via welke weg solliciteer ik het best?

Er zijn heel wat manieren om te solliciteren. Ten eerste kan dat rechtstreeks bij een bedrijf via de website. Daarnaast kun je ook contact opnemen met rekruteringspartners zoals Bright Plus. Zij hebben vaak exclusieve contacten met bedrijven die hun recruitment uitbesteden en daar geraak je vaak zelf niet gemakkelijk binnen. Tenslotte kun je ook solliciteren via Linkedin. Je kunt er zelf op zoek gaan naar vacatures maar het werkt ook in de andere richting. Als je aangeeft dat je op zoek bent naar werk, nemen bedrijven of recruiters soms spontaan contact met je op.

Zenna’s gouden tip: Zet je cv ook op jobboards zoals de website van Jobat of VDAB. Zo toon je aan dat je werkzoekende bent. Vaak zoeken bedrijven en recruiters via deze kanalen proactief naar kandidaten.

Wat kan ik na het sollicitatiegesprek nog doen om mijn kansen te verhogen?

Eerst en vooral kun je de volgende dag een e-mail sturen om jouw contactpersoon te bedanken. Zo blijf je interesse en betrokkenheid tonen. Hou het wel kort en bondig. Bedankt hem/haar voor het aangename gesprek. Daarnaast kun je ook zelf polsen naar feedback. Werd er geen bepaalde periode meegegeven, dan kun je eventueel na een week zelf eens horen of er al nieuws is. Wellicht heb je nog niets vernomen omdat er nog interne besprekingen aan de gang zijn, dus vraag steeds op een vriendelijke en professionele manier naar feedback.

Mag ik vragen naar mijn loon op een eerste sollicitatiegesprek?

Daar is ze dan, de meest gestelde vraag. Vraag best niet te snel naar jouw loon want dat komt niet goed over. Wacht het gesprek af. Als het jobaanbod al heel concreet wordt, kun je die vraag stellen op het einde van het gesprek. Indien er nog gesprekken volgen, wacht je beter tot het volgende gesprek om dat onderwerp aan te kaarten. Sommige bedrijven durven de rollen om te draaien en zelf te vragen naar welk brutoloon jij verwacht. Zorg dat je hier een onderbouwd antwoord op kunt geven. Zoek daarom de gangbare lonen op voor jouw functie of vraag advies aan rekruteringskantoren zoals Bright Plus. Een gemiddeld startersloon ligt vaak tussen de 2000 en 2400 euro bruto per maand. Mik niet op een te hoog loon, je moet beseffen dat je als schoolverlater jezelf nog moet bewijzen.

Over de auteur

Jobat Go for Happy

Voel jij je helemaal gelukkig op de werkvloer? Fijn! Maar hoe zorg je ervoor dat het zo blijft? Toch niet zo happy at work? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Of je nu een young graduate bent of al heel wat jaren op teller hebt, Go for happy Magazine helpt je op weg met inspirerende artikels over well-being, hybride werken, modern leiderschap, teamwork en (interne) mobiliteit. En dat allemaal met maar één doel: jouw werkgeluk vergroten.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more