Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Boost je lichaam en geest met een ski-uitje

Ga jij deze winter skiën of snowboarden? Voor veel gezinnen is een tripje richting besneeuwde bergtoppen een jaarlijkse traditie. Net zoals een ticket naar de zon in de zomer.

Bright Plus

3 min. leestijd

Waarom kies jij voor een skivakantie? Ongetwijfeld omdat je het plezant vindt. En je houdt van een beetje actie in de buitenlucht. Stond je ook al eens stil bij de voordelen voor lichaam en geest die je er zomaar bijboekt?

Skiën is de perfecte work-out

Sta je een hele dag op de latten of op je board? Top! Dan heb je gegarandeerd je dagelijkse portie lichaamsbeweging. Meer nog, je sport zonder dat je het beseft. Skiën of snowboarden is een complete sport: een mix van kracht-, cardio- en intervaltraining.

Eerst en vooral train en versterk je tal van spieren – veel meer dan met de meeste andere sporten. Hoe dat komt? Als je skiet of snowboardt, werken verschillende spieren gecoördineerd samen: de spieren aan de binnen- en buitenkant van je dijen, je hamstrings, je billen en je kuiten. Ook de spieren in je romp, rug en bovenlichaam dragen hun steentje bij. Resultaat van dat unieke teamwork? Een evenwichtsgevoel en behendigheid om u tegen te zeggen.

Ook je hart is een spier die je volop traint. En dat uit zich dan weer in een betere bloedsomloop, meer zuurstof voor je spieren en extra energie voor jou. Wist je dat skiën en snowboarden een vorm van intervaltraining is? Je wisselt korte perioden van intensieve bewegingen af met rustmomenten: de ideale manier om conditie op te bouwen.

Skiën is gezond

Skiën is een vorm van sporten. En sporten is gezond – dat staat buiten kijf. Maar besef je ook hoe het je lichamelijke gezondheid bevordert? Door actief bezig te zijn, daalt je cholesterol en bloeddruk. Daarnaast ben je minder vatbaar voor hart- en vaatziekten.

En dan hebben we het nog niet gehad over de positieve invloed op je gewicht. Wedden dat dit je niet koud laat: skiën of snowboarden helpt je om een paar kilootjes kwijt te raken. Leef je je een dagje uit op de piste? Lekker ontspannend en recreatief. Dan verbrand je ongeveer 2000 calorieën. Ben je een ervaren skiër? En zoek je het avontuur op met steilere pistes? Dan moeten je spieren harder werken en verbrand je zelfs tot 3000 calorieën per dag – niet min.

Ook de omgevingstemperatuur stimuleert je vetverbranding. In de bergen is het koud zodat je lichaam meer moeite moet doen om zijn warmte te behouden. Dat vergt energie – en dus calorieën.

Let op: juich niet te vroeg bij het lezen van al die heilzame effecten! Ben je een fervent après-skiër die elke avond zijn keel smeert met enkele glazen Jägermeister? Pech. Dan vervagen alle voordelen als sneeuw voor de zon.

Skiën maakt je blij

“Als ik ski, voel ik me zo blij als een kind.” Herkenbaar? Niet verwonderlijk: skiën en snowboarden zijn volwassen vormen van spelen. En dat maakt je vrolijk. Tijdens het skiën en snowboarden maak je endorfines aan – een van de gelukshormonen. Welkom happiness, bye bye stress! Een wintervakantie is bovendien verweven met gezelligheid: je brengt tijd door met je vrienden en familie. En je ontsnapt enkele dagen aan de dagelijkse sleur. Ingrediënten genoeg om blij van te worden. Toch?

Boek je een ski- of snowboarduitje? Dan kies je, al dan niet bewust, voor een all-inbeleving. Je geniet van een sportieve vakantie. En tegelijk boost je zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn naar ongeziene hoogtes. De adembenemende berglandschappen krijg je er gratis bij.

Opgelet: pak niet overhaast je koffers. Wil je blessures en gipsverbanden vermijden? Bereid je dan voor met simpele spieroefeningen. Zo sta je fit en monter aan de start en beleef je dubbel zoveel plezier!

Hoe voel jij je na een weekje skiën of snowboarden? Laat het ons zeker weten.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more