Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Cultural fit: hoe vind je een bedrijf dat écht bij je past?

Waarop letten kandidaten bij het doornemen van vacatures? Aanbod, jobomschrijving, de regio, bedrijf, het loonpakket… Maar vaak wordt er een cruciaal puntje over het hoofd gezien. En toch kan je er tegenwoordig niet meer omheen: de cultural fit – de match tussen de kandidaat en de bedrijfscultuur.

Bright Plus

2 min. leestijd

Cultural what??

Cultural fit is de manier waarop de drijfveren, waarden en normen en toekomstvisie van een bedrijf bij de jouwe aansluiten. Dit kan over heel uiteenlopende aspecten gaan, bijvoorbeeld: Wat doen zij om hun werknemers te doen groeien in hun functie? Hoe ambitieus is het bedrijf? Hebben ze aandacht voor work-life balance?

Waarom is die fit zo belangrijk?

Verschillende studies tonen aan dat werknemers die zich verbonden voelen met het bedrijf beter presteren op het werk. Logisch natuurlijk, want je voelt je meer betrokken en bent daardoor meer gemotiveerd. Met andere woorden: bij zo’n bedrijf werk je dus liever, en ook beter! Een win-win situatie voor werknemer én bedrijf. Verder tonen deze studies ook aan dat deze mensen langer bij hetzelfde bedrijf in dienst blijven. Als je dus op zoek gaat naar een job met een goede cultural fit, heb je meer kans om op lange termijn gelukkig te blijven binnen dat bedrijf.

Hoe pak je dat dan aan?

Een job vinden bij een bedrijf waarmee je een cultural fit hebt, begint natuurlijk bij  zelfkennis: wat vindt jij belangrijk in een job, maar vooral in een werkgever? Achter welke missie en visie kan jij je scharen?  Een eenvoudige online tool om hier achter te komen, is Company Match. Door middel van vragen over jouw culturele voorkeuren, voorkeur in persoonlijke relaties, ambities… toont de tool enkele bedrijven waarmee jij aansluiting hebt op basis  van hun cultural fit. Je kan ook kijken wat jouw score is ten opzichte van een bepaald bedrijf. Wanneer jij ergens solliciteert, is het dus een heel goed idee om deze test eens af te leggen!

De meeste bedrijven onthullen ook wat over hun bedrijfscultuur op hun website. Hier kan je op voorhand al een goed idee krijgen van hoe deze waarden bij de jouwe aansluiten.

Durf vragen! Jouw eerste gesprek bij een bedrijf is de ideale gelegenheid om hier verder op in te gaan. Durf zeker deze vragen stellen, je zal er zelf ook gemotiveerder en geïnteresseerder door lijken.

Enkele voorbeelden van vragen die polsen naar de cultural fit:

  • Hoe is het om hier te werken? Wat is de bedrijfscultuur?
  • Wat doet het bedrijf om te zorgen dat werknemers gelukkig zijn?
  • Is er veel diversiteit momenteel? Wat doen jullie om dit te bevorderen?
  • Wat is jullie missie als bedrijf? Hoe zien jullie mij daarin passen?

Of test of je bij de bedrijfscultuur van Bright Plus past.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more