Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Deze podcasts en boeken geven je als freelancer een boost

Luisteren naar een podcast of een boek lezen zijn uitstekende manieren om je professionele kennis te verruimen en nieuwe inzichten op te doen die je kunnen vooruithelpen in je freelance carrière. Wij zetten enkele luister- en leestips op een rijtje.

Josefien De Bock

4 min. leestijd

Podcasts

Als je naar de juiste podcasts luistert, kunnen ze een boost geven aan je freelance carrière. Het voordeel van een podcast is dat je ze kan beluisteren tijdens het autorijden, sporten, koken, poetsen… Ideaal voor mensen met een drukke agenda.

1. Start&GO on track

Vijf afleveringen lang neemt gastvrouw Sofie Lemaire je mee in de boeiende ondernemersverhalen van enkele straffe starters in uiteenlopende sectoren. Aan de hand van hun favoriete plaat vertellen ze hoe ze op hun ondernemersidee kwamen en hoe ze hun bedrijf hebben uitgebouwd.

Luister naar deze podcast

 

2. Belgische Ondernemers Podcast

Wie zijn de Belgische ondernemers? We kennen allemaal de ‘grote namen’ zoals Marc Coucke en Willy Naessens. Maar wat speelt er bij de gemiddelde kmo, kleine zelfstandige of start-up? Wat zijn hun strategieën en ervaringen? Welke moeilijke periodes hebben ze al doorgemaakt en wat waren hun topmomenten? Verwacht je aan heel wat concrete tips en nieuwe inzichten.

Luister naar deze podcast

 

3. Werk & Leven

Kelly en Anouck gaan op een eerlijke en humoristische manier – inclusief sappig West-Vlaams accent – op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe combineer je een succesvolle carrière met een goedgevuld privéleven?

Luister naar deze podcast

 

4. 50 Koffies

Yana en Nadia ontvangen toonaangevende Belgische ondernemers en experts op de koffie. Naast hun koffiegewoontes hebben ze het over uiteenlopende onderwerpen, van netwerken en ondernemerschap over finance en marketing tot falen, diversiteit en inclusie.

Luister naar deze podcast

 

5. De 7

Als ondernemer is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden van de economie en de businesswereld. Elke werkdag om 7 uur ontdek je in deze nieuwspodcast van de krant De Tijd, die gemiddeld een kwartier duurt, dé 7 punten die je moet weten om je dag met voorsprong te starten.

Luister naar deze podcast

 

6. Goodbye assistant, hello professional?

Ben je actief als freelance assistant? Dan is deze podcast van Bright Plus voor en over meertalig talent echt iets voor jou. Je ontdekt hoe het assistantberoep eruitziet, want dit is uiteraard veel meer dan één functie. Je leert ook hoe je je vakkennis kan vergroten en kan blijven groeien, en wat de toekomst brengt.

Luister naar deze podcast

Boeken

Er bestaan zoveel boeken over ondernemen en management dat je misschien moeilijk een keuze kan maken. Deze vijf kunnen wij alvast warm aanbevelen:

1. Zero to One (Peter Thiel)

Dit boek wordt door velen beschouwd als dé bijbel voor de nieuwe generatie ondernemers. Ook Elon Musk en Mark Zuckerberg, toch niet van de minsten, zijn fan. Het uitgangspunt: in plaats van strategieën en bedrijfsmodellen te kopiëren, onderscheiden succesvolle ondernemers zich door hun vermogen om iets nieuws te creëren. Peter Thiel (medeoprichter van PayPal en investeerder in techbedrijven zoals Facebook, LinkedIn en Spotify) deelt inzichten over strategie, sales, teambuilding, concurrentie…

2. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey)

In dit boek leer je hoe je de kwaliteit van je werkleven, privéleven en gezinsleven kan verbeteren. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste businessboeken aller tijden. De inzichten en tips hielpen al miljoenen mensen om meer grip op hun leven te krijgen, en maakten het werk in veel bedrijven aangenamer en effectiever.

3. 50 lessen voor ondernemers (Jurgen Ingels)

Dé toverformule voor succesvol ondernemen bestaat niet, maar met de juiste lessen kom je al ver. In dit boek onthult topondernemer Jürgen Ingels de lessen die hij al leerde tijdens zijn carrière., die ook bij hem niet altijd van een leien dakje liep. Praktische tips op het vlak van strategie, marketing en sales, teambuilding, operations en finance helpen je om je bedrijf uit te bouwen en obstakels te overwinnen.

4. Start with why (Simon Sinek)

Veel bedrijven en ondernemers zijn vooral bezig met wat ze doen en hoe ze het doen, maar vergeten vaak waarom ze het doen. In dit boek leer je dat een duidelijke ‘waarom’ aan de basis ligt van een succesvolle onderneming. Door goed te weten wat het doel en de betekenis is van jouw werk, kan je anderen inspireren, klanten aantrekken en je bedrijf of eenmanszaak doen groeien.

5. Getting things done (David Allen)

Meer rust in het hoofd en tijd voor de dingen die ertoe doen: het staat op het verlanglijstje van menig ondernemer. In deze internationale bestseller krijg je handvaten en hulpmiddelen aangereikt om efficiënt te werken, zonder stress. Zo krijg je meer controle over je werk- en privéleven. Een aanrader voor liefhebbers van structuur en organisatie!

6. Fulltime gepassioneerd (Linda Cappelle)

Linda Cappelle, general manager bij Bright Plus, investeert al jaren in een krachtig welzijnsbeleid. Met een 5G model – gelukkig, gezond, geïnformeerd, gemotiveerd, getalenteerd – ontpoppen haar werknemers zich tot productieve ambassadeurs van de organisatie. In het boek Fulltime Gepassioneerd reikt ze je een schat aan tips, advies en cases aan die je helpen om een succesvol welzijnsbeleid uit te bouwen. Must-read voor HR-professionals of ondernemers met een leidinggevende functie.

Wil je graag meer tips en tricks voor freelancers? Neem een kijkje tussen onze blogs.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur