Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Dit kan je beter niet doen tijdens je sollicitatiegesprek

Ben jij jouw sollicitatiegesprek aan het voorbereiden? Lees dan zeker deze zeven fouten die je nooit mag maken tijdens een sollicitatiegesprek.

Bright Plus

3 min. leestijd

Natuurlijk ben je zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek, daarom zorg je best voor een goede voorbereiding. Bedenk al wat antwoorden op enkele veelgestelde vragen, en zoek informatie op over het bedrijf.  

Maar weet dat niet alleen wat je vertelt belangrijk is. Werkgevers kijken ook altijd naar jouw non-verbale signalen en uitstraling. We geven je graag enkele tips zodat je deze blunders kan vermijden tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Ongepaste kledij dragen

Draag geen te diep decolleté of een jeans met T-shirt tijdens het sollicitatiegesprek. Gebruik geen te zware parfums, en overdrijf niet met je make-up. Kleed je liever te formeel dan te casual. Zorg tot slot ervoor dat je fris ruikt en er verzorgd uit ziet.

Je kan je hier het best op voorbereiden door de website en sociale media van je potentieel toekomstige werkgever te bekijken. Hier kan je vaak uit afleiden wat de bedrijfscultuur is, en bijgevolg ook wat je best aandoet op jouw sollicitatiegesprek.

2. Foute lichaamstaal

Achteroverleunen op je stoel, je armen kruisen, friemelen of te veel handgebaren … Het is non - verbale communicatie die onzekerheid of nonchalance verraadt.

Best oefen je jouw houding en lichaamstaal voor de spiegel, of film jezelf. Sta ontspannen rechtop, met de armen rustig naast het lichaam. Zit rechtop met de voeten naast elkaar op de grond en leun lichtjes naar voor om je interesse te tonen.

Dé gouden regel om je lichaamshouding te bepalen? Spiegel die van je gesprekspartner – zonder erin te overdrijven.

3. Geen enthousiasme tonen

Antwoord je plichtsmatig of alleen met ja en neen? Dan kom je onvoldoende enthousiast over. En waarom zou je potentiële werkgever dan voor jou kiezen?

Toon dus dat je de job écht graag wilt: stel zelf een aantal vragen, geef gedreven antwoorden en wees proactief. Zo laat je een goede indruk na en mag je hopelijk op tweede gesprek gaan.

4. Je vorige werkgever afkraken

Laat je nooit negatief uit over je vorige werkgever of collega’s. Dat komt namelijk niet professioneel over. Het kan daarnaast de indruk wekken dat je net hetzelfde zou doen over het bedrijf waar je nu solliciteert.

Moet je toch een negatieve ervaring toelichten? Blijf dan objectief, beperk je tot de feiten en geef mee wat je eruit geleerd hebt. Stuur het gesprek naar wat je wel verlangt in een job en belicht waarin je goed bent. Hier kan je je best op voorbereiden want dit kan een mogelijke vraag zijn die de recruiter stelt.

5. Te veel praten, of net te weinig zeggen

Bereid het gesprek goed voor. Stelt de recruiter een vraag, denk er even over na, en antwoord vervolgens helder en to-the-point. Verlies je niet in een woordenstroom of draai niet rond de pot. Ga ook niet eindeloos door op bepaalde zaken. Je hobby s vermelden is zeker de moeite waard, aangezien het jouw kwaliteiten kan weergeven. Doe dit wel enkel indien deze relevant kunnen zijn voor de job.

Maar geef ook geen te korte antwoorden. Je werknemer verwacht een kandidaat die actief meedenkt, intelligent en creatief is. Durf zelf ook proactief vragen te stellen.

 

6. Geen oogcontact maken

Werkgevers nemen niet snel een kandidaat aan die geen of weinig oogcontact maakt. Kijk je gesprekspartner dus aan - liefst 60 procent van de gesprekstijd. Zo laat je zien dat je gefocust en geïnteresseerd bent.

7. Gebrek aan respect tonen

En last but not least: kom op tijd en liefst iets te vroeg. Reken een half uur bij je reistijd om drukte of tegenslag onderweg op te vangen. Toch vertraging? Meld dat zo snel mogelijk.
Kijk nooit op je horloge of gsm tijdens jouw jobinterview. Zorg ervoor dat je rustig de tijd kunt nemen: plan je agenda zo dat het gesprek mag uitlopen.

Zorg er tot slot zeker voor dat je de naam van je contactpersoon kent én goed uitspreekt.

Wil je ook graag nog meer sollicitatietips? Download dan onze gratis sollicitatiegids. We wensen je alvast veel succes!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more