Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Dit mag jij verwachten van je eerste loon

Je bent klaar voor je eerste job en hebt bakken zin om aan de slag te gaan. Maar de vraag blijft natuurlijk: wat krijg jij voor al dat werken in ruil? Het spreekt voor zich dat loon naar werken een belangrijk criterium is in de zoektocht naar een eerste job. Maar wat zijn realistische verwachtingen en waar moet je allemaal op letten?

Bright Plus

3 min. leestijd

Het gemiddelde brutoloon van een starter

Een duidelijk en realistisch beeld hebben van wat je kan verdienen als starter is belangrijk om een aantal redenen. Stelt een recruiter tijdens je sollicitatiegesprek de vraag hoeveel je verwacht te verdienen, dan kan je in de eerste plaats een goed onderbouwd antwoord geven. Daarnaast vermijd je ook dat je zelf teleurgesteld wordt, omdat je een onrealistisch beeld hebt van het gemiddelde brutoloon van een starter. Zoek daarom de gangbare lonen op voor jouw functie of vraag advies aan rekruteringskantoren zoals Bright Plus.

Een gemiddeld startersloon voor schoolverlaters ligt vaak tussen de 2000 en 2400 euro bruto per maand. Mik dus niet op een veel hoger loon. Je moet beseffen dat je als schoolverlater jezelf nog moet bewijzen. Daarnaast is het brutoloon vaak ook afhankelijk van de regio, de grootte van het bedrijf, de aard van je job, de sector waarin je werkt en je talenkennis.

Om een specifiek beeld te krijgen van de gemiddelde brutolonen voor de functie die jij ambieert, kan je de salaristool van Bright Plus raadplegen.

Extralegale voordelen, een voordeel van de job

Natuurlijk is je brutoloon belangrijk en moet je correct verloond worden voor het werk dat je doet. Maar naast een mooi brutoloon omvat een verloningspakket vaak ook extra vergoedingen, benefits, in de vorm van extralegale voordelen. Ze behoren bij heel wat bedrijven tot het standaard salarispakket. Dit is vaak het geval voor onder andere maaltijdcheques, hospitalisatie- en groepsverzekering en ecocheques.

Ook laptops, smartphones en een mobiel abonnement zijn populaire individuele voordelen die intussen bijna vanzelfsprekend zijn in het verloningspakket. Het zijn onmisbare werktools voor het beoefenen van een functie en vergroten bovendien de flexibiliteit, een niet te onderschatten voordeel. Ook extra verlofdagen, een eindejaarspremie, cadeaucheques, een mobiliteitsvergoeding en/of een bedrijfswagen zijn populaire voordelen die werkgevers in verschillende mate aanbieden.

Veel werkgevers zetten bewust in op een uitgebreid pakket aan extralegale voordelen. Dat is zowel voor hen als werkgever als voor jou als werknemer erg gunstig. Het zijn immers voor beide partijen fiscaal voordelige aanvullingen op je brutoloon. Je werkgever moet op deze voordelen een lagere patronale bijdrage betalen, maar ook jij betaalt minder of geen belastingen op dit soort voordelen.  

Hoewel een pakket aan voordelen best op maat wordt afgestemd, is het essentieel om te weten dat een gemiddeld pakket aan extralegale voordelen de totale waarde van je salarispakket bijna verdubbelt. Verdien je bijvoorbeeld zo’n € 2.200 bruto, dan kan een geoptimaliseerd voordelenpakket dat bedrag opkrikken tot bijna € 4.000 bruto, waarvan je bovendien netto ook meer overhoudt.  Als je daarenboven uitrekent welke kosten je niet meer hoeft te betalen van je nettoloon (internet, telefonie, autoverzekering, wegentaks, benzine, gas en elektriciteit, voeding…) wordt de rekensom alleen maar interessanter. Staar je tijdens het solliciteren dus niet blind op het brutoloon alleen, maar maak de hele som wanneer een werkgever die bij je past je een uitgebreid loonvoorstel voorlegt.

Je loonpakket beoordelen

Houd bij het beoordelen van je (toekomstige) salaris rekening met volgende zaken:

  • Doordat de jobinhoud van een specifieke functie binnen elk bedrijf verschillend kan zijn, kunnen ook de salarispakketten van verschillende organisaties erg uiteenlopend zijn.
  • De regio waarin je werkt, de sector en de schaarste op de arbeidsmarkt bepalen ook hoeveel je verdient.
  • Verloning bestaat niet alleen uit het bedrag dat op het einde van de maand op je bankrekening wordt gestort. Een mooi loon wordt het liefst aangevuld met een aantrekkelijk en gevarieerd pakket extralegale voordelen.
  • Ook niet-financiële voordelen, zoals bedrijfscultuur, balans tussen werk en vrije tijd, jobinhoud en de context waarin je werkt, doorgroeimogelijkheden en ontwikkelingskansen zijn bepalend bij de keuze voor een werkgever.

Ben jij op zoek naar jouw eerste job? Neem dan zeker en kijkje tussen onze vacatures!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 8 mei
app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 15 mei
app.event.read_more