Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Drie misverstanden rond de job van assistant

Het assistantberoep is toe aan een positieve PR campagne. De functie is de afgelopen jaren helemaal veranderd en de uitvoerende taken vallen steeds vaker weg om plaats te maken voor andere verantwoordelijkheden. Violaine Baeten, marketing manager bij Bright Plus, somt drie hardnekkige misverstanden op.

Jobat Go for Happy

1 min. leestijd

Misverstand 1. een assistant ondersteunt één manager

De klassieke secretaressefunctie kan je vandaag best omschrijven als een personal assistant of PA of een management assistant of MA. “Zo’n PA staat iemand bij, zoals een CEO. Terwijl een MA eerder een heel team, denk aan een managementteam, ondersteunt.” 

Violaine stelt vast dat er de voorbije jaren minder vraag is naar ma’s of pa’s. Nog maar 16 procent van onze vacatures bij Bright Plus zijn pure managementassistentfuncties. De reden hiervoor is dat bedrijven zoeken naar gespecialiseerde profielen, medewerkers die knowhow en ervaring hebben in een specifiek vakdomein. De assistant evolueert naar expert en het wordt een verzameling van heel wat functies, net als manager. Zo duikt de functie op in diverse afdelingen en sectoren. “Denk aan de sales assistant, hr assistant, legal assistant en customer service assistant.”

Misverstand 2. assistant is uitvoerend werk

De voorbije jaren is het takenpakket van de assistant mede door de digitalisering gevoelig veranderd. Klassieke uitvoerende taken vallen weg. Managers hebben bijvoorbeeld softwaretools om hun agenda zélf snel en efficiënt te beheren.  En dat biedt heel wat mogelijkheden. “Een assistant staat vandaag bijvoorbeeld ook in voor projecten, denk aan het organiseren van (online) events”, vertelt Violaine, die de noodzaak aan skills rond samenwerking en communicatie benadrukt voor de job. Een andere trend, die ze opmerkt, is dat veel bedrijven ook inzetten op outsourcing via detachering of freelancers.

Misverstand 3. assistants zijn makkelijk te vinden

Voor assistants staat talenkennis vaak voorop. “Veel van onze klanten vragen mensen die goed tot perfect drietalig zijn”, stelt ze. “In vergelijking met enkele jaren geleden zien we bij starters een verschil in niveau, eigenlijk een verschuiving. De kennis van het Engels is doorgaans beter, terwijl bij het Frans de grammatica wel ok is, maar de woordenschat minder uitgebreid. Al wordt dat door ervaring wel goedgemaakt.”

Door dit alles is de job van assistant vandaag een knelpuntberoep. “Er is een grote vraag naar gespecialiseerde krachten. Maar mede door de negatieve connotatie zien bijvoorbeeld jongeren deze functie niet zien zitten.” Jammer, vindt ze. “Het is een job waarin je veel hoort en leert. Een die zeker een springplank kan zijn voor een mooie en uitdagende loopbaan.”

Over de auteur

Jobat Go for Happy

Voel jij je helemaal gelukkig op de werkvloer? Fijn! Maar hoe zorg je ervoor dat het zo blijft? Toch niet zo happy at work? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Of je nu een young graduate bent of al heel wat jaren op teller hebt, Go for happy Magazine helpt je op weg met inspirerende artikels over well-being, hybride werken, modern leiderschap, teamwork en (interne) mobiliteit. En dat allemaal met maar één doel: jouw werkgeluk vergroten.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more