Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Een freelance contract opstellen: waarom en wat staat erin?

Als freelancer werk je voor verschillende opdrachtgevers. Voor je een samenwerking aangaat, is het belangrijk om goede afspraken te maken en die bij voorkeur vast te leggen in een contract. Hoe doe je dat en wat moet erin staan? Dat lees je hier.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

Sluit je een samenwerkingsovereenkomst af met een opdrachtgever? Stel een schriftelijk contract op waarin de afspraken, rechten en plichten duidelijk worden vastgelegd. Zo weten alle partijen wat er van hen verwacht wordt en vermijd je discussies achteraf. Goede afspraken maken goede vrienden!

Wat staat er in een freelance contract?

Of het nu een A4’tje is of een heus naslagwerk, een schriftelijke samenwerkingsovereenkomst bevat bij voorkeur de volgende elementen:

Identificatie van de partijen

Hier vermeld je welke partijen samen de overeenkomst aangaan, met hun belangrijkste gegevens: naam en adres, bedrijfsgegevens, ondernemingsnummers...

Omschrijving van de opdracht

Welke diensten ga je leveren aan de opdrachtgever? Wat valt wel en niet onder de opdracht? Zorg voor een concrete en volledige opsomming.

Vergoeding voor de geleverde prestaties

Welk prijskaartje hangt vast aan jouw diensten als freelancer? Vermeld hoeveel de vergoeding bedraagt, hoe je die berekent (uurprijs of projectprijs) en wat er allemaal inbegrepen is, bijvoorbeeld vervoerskosten en andere onkosten.

Denk aan uitzonderingen, zoals extra kosten als er meer werk is dan verwacht. Verduidelijk ook hoe je zal factureren. Wanneer gebeurt de facturatie (bv. wekelijks, maandelijks), wat is de betalingstermijn en werk je met een voorschot?

Duur van het contract

Wanneer gaat het contract van start en wat is de duurtijd? Je kan een overeenkomst afsluiten van bepaalde of onbepaalde duur. Elke partij kan het contract opzeggen mits een opzegtermijn van een vooraf afgesproken periode.

Aanvullende clausules

Afhankelijk van het soort opdracht, kan het goed zijn om enkele aanvullende voorwaarden aan het contract toe te voegen:

  • Intellectuele of eigendomsrechten: welke rechten sta je af aan de opdrachtgever? Mag die zelf wijzigingen aanbrengen in jouw creaties? Via welke kanalen mag het werk gedeeld worden? Moet jouw naam als auteur vermeld worden?
  • Geheimhouding: hierin wordt bepaald dat alle uitgewisselde informatie vertrouwelijk is, zowel tijdens als na de duur van het contract. Dit is een wederzijdse verplichting, die geldt voor jou én voor de opdrachtgever.
  • Niet-concurrentiebeding: soms vraagt de opdrachtgever jou om tijdens de duur van de overeenkomst en soms ook erna niet samen te werken met klanten en/of concurrenten. Dit kan een grote impact hebben op jouw activiteiten als freelancer. Wees alert voor dergelijke clausules en denk goed na voor je er je handtekening onder zet.

Laat het nalezen

Iedereen akkoord? Dan moeten er twee exemplaren van de overeenkomst ondertekend worden: één voor jou en één voor de opdrachtgever. Voor je tekent, is het goed om het contract te laten nalezen door een juridisch expert. Zo kan je met een gerust hart je handtekening zetten en de samenwerking aangaan.

Is een contract verplicht als freelancer?

Dit hangt ervan af hoe de samenwerking eruitziet. Werk je volledig van thuis uit of in een coworking? Dan is een schriftelijke overeenkomst in principe niet nodig. Wanneer je bij je opdrachtgever ter plaatse werkt, ben je wel verplicht om een contract af te sluiten waarin duidelijk vermeld staat dat je aan de slag bent als freelancer voor de onderneming en wat jouw opdracht inhoudt.

Wanneer er sociale inspectie komt, zal men namelijk nagaan wie er allemaal tewerkgesteld is. Werk jij in het bedrijf zonder schriftelijk document, dan zal men ervan uitgaan dat jij in het zwart werkt. Sluit dus zeker een contract af om dit te vermijden.

Ga aan de slag via een tussenpartij

Natuurlijk kan je ook altijd aan de slag via een tussenpartij zoals Bright Plus. Van contract tot facturatie en uitbetaling, Bright Plus regelt het allemaal. Jij kan rekenen op een zorgeloze opstart en betaling van jouw facturen. Zo bespaar jij kostbare tijd en blijft jouw aandacht op jouw project. Benieuwd wat freelancer via Bright Plus voor jou betekent? Neem een kijkje op de website.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 8 mei
app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Hasselt 15 mei
app.event.read_more