Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Een job als administratief bediende: iets voor jou?

Administratief bediende, officemanager, onthaalmedewerker… Het zijn maar enkele functietitels die vaak bovenaan administratieve vacatures staan. Maar wat houdt een job als administratief bediende precies in? Over welke opleiding en skills moet je beschikken, wat zijn je doorgroeikansen en hoeveel verdient een administratieve duizendpoot?

Bright Plus

3 min. leestijd

Wat houdt een job als administratief bediende in?

Kiezen voor een job als administratief medewerker is kiezen voor veelzijdigheid. Het takenpakket is, afhankelijk van het type en de grootte van het bedrijf, erg uitgebreid en uitdagend. Je hebt heel wat verantwoordelijkheden en je bent een belangrijke spilfiguur in de werking van het team en de organisatie.

Binnen deze functie neem je onder andere volgende administratieve taken voor je rekening:

 • De administratie van één of meerdere afdelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verzorgen van de uitgaande facturatie en het aanleveren van managementinformatie;
 • Het bestellen en beheren van kantoorbenodigdheden en het mee beheren van gebouwen en andere resources, zoals telefonie of het wagenpark;
 • Het opstellen en uitwerken van interne nota’s, e-mails, nieuwsbrieven, brochures en andere interne communicatiekanalen;
 • Het organiseren van en notuleren tijdens vergaderingen, reserveren en voorbereiden van vergaderruimtes;
 • Het klantvriendelijke onthaal en de vlotte begeleiding van bezoekers;
 • Het verwerken van telefoons en verdelen van inkomende en uitgaande post.

Wat moet je kunnen als administratief bediende?

Ter voorbereiding op een functie als administratief medewerker verwachten werkgevers over het algemeen dat je een opleiding in administratie of secretariaat achter de rug hebt.

Studies die goed aansluiten bij het takenpakket zijn:

 • Bachelor Organisatie & Management / Business & Languages
 • Bachelor Event- en Projectmanagement
 • Bachelor Bedrijfsmanagement
 • Bachelor Communicatiemanagement

Beschik je niet over een dergelijk diploma maar kun je wel de nodige werkervaring voorleggen? Dan kan je zeker ook voor deze functie in aanmerking komen. Laat je dus niet ontmoedigen door de diplomavereisten in een vacature die je aanspreekt.

Daarnaast verwachten werkgevers ook dat je over de nodige skills beschikt:

 • Je bent flexibel en je werkt nauwkeurig
 • Je legt vlot contacten en helpt mensen graag verder, zowel telefonisch als face to face
 • Je drukt je zowel mondeling en schriftelijk vlot uit in één of meerdere talen
 • Je kan werken met het MS Office pakket (Outlook, Word, Excel, PowerPoint)

Je leert snel bij en je neemt graag proactief taken op

Op welke groeikansen mag je als administratief medewerker rekenen?

“Carrière maken” is een ruim begrip. Een loopbaan vertaalt zich niet altijd in een hoger loon of een stijging binnen het organogram van een bedrijf. Groeien kan ook via taakverrijking, specialisatie of op persoonlijk vlak.

Horizontale groei

Bij horizontale groei draait het niet om promoveren of de klassieke hiërarchische ladder beklimmen. Groei je in de breedte, dan blijf je in se dezelfde functie beoefenen, maar breidt zowel je kennis, expertise als jobinhoud voortdurend uit. Je kunt extra taken en verantwoordelijkheden opnemen. Je kunt ook een coachende rol opnemen voor je minder ervaren collega’s. Je wordt met andere woorden steeds beter in je vak.

Verticale groei

Ook administratief bedienden stuiten af en toe op de grenzen van hun erg gevarieerde job. Op dat ogenblik ben je vaak goed voorbereid om over te stappen naar een andere, hogere functie. Naast horizontale groeimogelijkheden vormt de job voor een aanzienlijk deel van de officemanagers de ideale springplank voor een gevarieerde carrière.

Welke functies precies op dat carrièrepad liggen? is afhankelijk van je persoonlijke drijfveren en ambities, maar ook van de organisatie waarin je aan de slag bent. Je kan op termijn bijvoorbeeld doorgroeien naar een hogere, meer adviserende functie binnen je vakdomein of uiteindelijk zelf in een leidinggevende functie terechtkomen.

Op welk salaris mag je rekenen?

Omdat organisaties niet zonder hen kunnen, staan ze te springen om administratieve medewerkers te rekruteren. Als gedreven talent vind je daardoor snel een job en kan je vaak zelfs kiezen tussen verschillende, erg aantrekkelijke voorstellen.

Daarnaast is je loon ook afhankelijk van een aantal factoren, zoals je anciënniteit, de regio van tewerkstelling, de sector waarin je werkt, je opleidingsniveau, je ervaring en natuurlijk jouw vaardigheden.

Benieuwd naar je loon als administratief bediende? Om een goed zicht te krijgen op realistische loonverwachtingen, kan je de salaristool van Bright Plus raadplegen.

Ga jij binnenkort aan de slag als administratief bediende?

Als administratief bediende ben je een spilfiguur in het bedrijf en je ziet erop toe dat het bedrijf en zijn medewerkers efficiënt kunnen werken. Kortom, een boeiende job met veel toekomst!

Bekijk onze administratieve jobs en solliciteer vandaag nog!