Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Een job vinden in tijden van crisis

Net afgestudeerd of met jaren werkervaring? Het is momenteel voor niemand eenvoudig om snel een (nieuwe) job te vinden. Maar dat is geen reden om bij de pakken te blijven zitten. Want er zijn toch heel wat leuke openstaande vacatures, voor zowel vaste als tijdelijke jobs. En dit zelfs in economisch uitdagende tijden.

Bright Plus

2 min. leestijd

Onderstaande tips geven je alvast een duwtje in de rug in jouw zoektocht naar een (nieuwe) job en hoe je het best kan solliciteren in uitdagende tijden.

Begin op tijd

In juni of september worden bedrijven overspoeld door cv’s van pas afgestudeerden. Wil je als laatstejaars opvallen? Dan kan je dus beter al vroeger actie ondernemen. Intussen doe je ook sollicitatie-ervaring op en leer je aanvoelen in welke richting je eigenlijk uit wil gaan. Trouwens, zelfbewuste sollicitanten hebben altijd een streepje voor.

Wees er ook op tijd bij als je als laatstejaars een jobaanbieding ziet die je interesseert. Veel werkgevers nemen al een kijkje tussen de inzendingen voor de deadline tot wanneer je je kandidaat kan stellen. Ze beginnen dus vaak sneller sollicitanten uit te nodigen om de job zo spoedig mogelijk in te vullen.

Zet zelf de eerste stap

Wacht niet tot bedrijven met jobaanbiedingen komen aandraven. Ga zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging. Maak een lijst op van werkgevers die je interesseren en schrijf hen uit eigen beweging aan. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de rekruteerders positief reageren op zulke spontane sollicitaties.

Word je niet aangenomen? Dan kom je vaak terecht in een wervingsreserve. Is er bijvoorbeeld een tijdje nadien opnieuw een openstaande vacature? Dan vinden ze jouw cv snel terug.

Stel een plan B op

Wees flexibel over welke job je wilt beoefenen. In tijden van crisis wordt het wellicht moeilijker om meteen in je droomjob aan de slag te gaan. Blijf niet wachten tot die uit de bus valt, maar bekijk alternatieven. Misschien zijn er wel andere sectoren of functies die bij je passen?

Neem ook je loonsverwachtingen onder de loep. Als je net op de arbeidsmarkt komt piepen, kan je niet meteen een toploon verwachten, zeker niet in een slabakkende economie. Heb je niet echt een goed zicht op wat nu gangbare lonen zijn in de markt? Raadpleeg dan zeker onze salaristool

Overweeg stages of vrijwilligerswerk

Blijf niet rondhangen tot de recessie overwaait. Hoe langer je werkloos bent, hoe moeilijker het wordt om aan een nieuwe job te geraken. Waarom doe je dan geen werkervaring op door vrijwilligerswerk of een stage tot een betaalde tijdelijke of vaste job jouw pad kruist?

In crisistijd nemen bedrijven doorgaans meer stagiairs aan. Daarenboven kan je je zo meer wapenen tegen wanneer de economie - en dus de jobmarkt - weer aantrekt. In tussentijd doe je natuurlijk ook een waardevolle ervaring op. En breid je jouw netwerk uit door je collega’s.

Gebruik je netwerk

Je vrienden kunnen via sites als LinkedIn en Facebook je op de voet volgen. Waarom post je dan niet dat je op zoek bent naar een job? Je zou niet de eerste zijn die na wat rond te vragen op een onverwachte jobkans bij een nieuwe werkgever stuit.

Ondertussen bouw je een netwerk op dat ook op lange termijn interessant kan zijn. Wie weet pikt een geïnteresseerde werkgever je spontaan op.

In volgend artikel geven we graag nog bijkomende tips over hoe je ook online goed kan netwerken. 

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more