Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Efficiënte tools voor online samenwerken

Om efficiënt te werken en projecten en informatie te centraliseren, gebruiken veel bedrijven een online platform. Zo kunnen medewerkers van verschillende afdelingen en locaties vlot samenwerken. Ik zet enkele digitale platformen op een rij die ook voor jou als freelancer handig zijn om je productiviteit en workflow te verbeteren.

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Project management

Met een online project management tool leid je elk project in goede banen, al dan niet samen met een team. Je kan anderen toegang geven tot een project en taken aan iemand toewijzen. Binnen elk project kan je to do’s aanmaken, milestones en deadlines bijhouden en gesprekken voeren. Hierdoor worden er minder e-mails over en weer gestuurd en geraken projecten tijdig afgerond, met tevreden klanten als gevolg. Basecamp, Monday, Asana, Trello en Notion zijn goede tools die je kan gebruiken voor project management.

Alle berichten op één plaats

In Slack kunnen teamleden berichten sturen, archiveren en terugvinden. Alle communicatie komt samen op één plaats, waardoor je minder e-mails krijgt en er dus minder tijd aan verliest. In Slack kan je ook online vergaderen. Microsoft Teams is een vergelijkbare tool: je kan ermee chatten, vergaderen en bestanden delen. Deze tools bevorderen de samenwerking in teams en groepen.

Vlot samenwerken en feedback geven

Met Google Docs/Google Drive en Microsoft 365/OneDrive kunnen verschillende personen tegelijk werken aan een Word-document, Excel-sheet of PowerPoint-presentatie. Feedback geven is heel makkelijk, zonder dat er tientallen e-mails voor moeten gestuurd worden. Per bestand kan je kiezen met wie je het wil delen en kan je rechten geven aan die persoon (bv. alleen lezen, opmerkingen plaatsen, bewerken). Ideale tools voor een vlotte samenwerking binnen je team!

Budgetten en facturen maken en opvolgen

Als freelancer moet je goed je kosten, budgetten en facturatie bijhouden. Je kan dit doen met Excel, maar het is tijdrovend en het risico op fouten is groot. Je gebruikt beter een online facturatietool voor offertes, tijdregistratie, kosten en facturen. Zo heb je een goed zicht op de financiële toestand van je bedrijf, waardoor je kan groeien. Er bestaan veel tools zoals Teamleader, Billit, Geneto, Paymo, Silvasoft, Comanage, Factuursturen,… Zo’n online programma heeft als extra voordeel dat het doorgaans compatibel is met het boekhoudpakket van je boekhouder (als je die hebt). Zo kan hij/zij makkelijk je btw- en belastingaangifte doen. Ook de My Bright Plus app van Bright Plus vereenvoudigt je facturatie en betalingen. De app helpt je niet enkel om freelance opdrachten te vinden, hij zorgt ook voor een correcte uitbetaling. Zo hoef jij minder tijd te besteden aan budgetten opstellen en facturen maken: handig!

Je eigen website bouwen en onderhouden

Met een online tool als SiteManager kan je zelf een website bouwen en beheren, ook zonder kennis van grafisch design of web development. Als freelancer kan je zo geld uitsparen, want een website laten maken is een hele investering waar je misschien niet altijd ruimte voor hebt. Dankzij SiteManager kan je met verschillende mensen tegelijk werken aan een website, wat je ook nog eens tijd bespaart.

Er bestaan nog veel andere online platformen, maar dit vind ik de interessantste voor freelancers. Als je de samenwerkingstool kiest die het best bij jou en je bedrijf past, kan het een boost betekenen voor je efficiëntie en productiviteit!

Ben jij op zoek naar nieuwe opdrachten of wil je jouw professionele administratie vereenvoudigen? Download dan de gratis My Bright Plus app en ga aan de slag!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more