event
Hoe word je een goede netwerker?
Netwerken is belangrijk. Dat geldt niet alleen voor wie in de verkoop zit of een hoge(re) functie bekleedt. Eigenlijk moet iedereen die in een bedrijf werkzaam is zijn/haar netwerk goed (leren) kennen en onderhouden. Het zijn contacten die waardevol (kunnen) zijn voor je carrière en om je doelen te realiseren.
Als zelfstandige moet ik veel aandacht besteden aan mijn netwerk. Ik ben niet de grootste netwerker – ik sta niet te springen om mezelf te ‘verkopen’ op netwerkevents. Ik ben daar niet zo goed in. Maar ik heb al ondervonden dat een goed netwerk belangrijk is om nieuwe opdrachten en klanten te vinden. Mijn netwerk heeft me al veel opgebracht. Door de jaren heen heb ik geleerd om een betere netwerker te worden. Ik deel graag mijn tips!
- In ‘netwerken’ zit het woord ‘werken’. Je moet een actieve houding aannemen en bewust ‘aanwezig’ zijn. Stel jezelf open om contacten te leggen. Door in een hoekje te staan wachten tot iemand naar jou komt, leer je geen nieuwe mensen kennen.
- Bereid je goed voor. Als je naar een netwerkavond gaat, zoek dan op wie er aanwezig gaat zijn en met wie je wil praten. Proactief zijn is belangrijk, denk niet ‘we zien wel’.
- Zorg dat je goed kan uitleggen wat je doet. Je zal zeker die vraag krijgen en zo kan je een mooi samenhangend verhaal brengen, dat anderen aanspreekt.
- Praat niet de hele tijd over jezelf. Luister ook goed naar anderen, stel vragen en toon interesse. Oogcontact is erg belangrijk.
- Kom uit je comfort zone. Blijf niet in hetzelfde kliekje hangen van mensen die je al kent. Zo bouw je geen nieuwe contacten op.
- Zorg dat je visitekaartjes bij je hebt, maar strooi er niet mee in het rond. Geef ze enkel aan mensen waarvan je denkt dat het waardevolle contacten kunnen worden.
- Het is belangrijk om een doel te hebben, maar wees niet te doelgericht. Leer de anderen eerst kennen en zorg dat zij goed weten wat je voor hen kan betekenen. Als je direct met de deur in huis valt, kom je zeer ‘pushy’ over.
- Help anderen. Als je mensen tips geeft en helpt bij hetgeen ze zoeken/vragen, zullen zij jou ook helpen. Netwerken is geven en nemen. Als je gesprekspartner iets zoekt en jij kent iemand die hierbij kan helpen, verwijs dan door. Denk niet alleen aan jezelf. De persoon die jij introduceert zal je dankbaar zijn en dat kan je later nog wat opleveren.
- Volg nieuwe contacten goed op. Als je zegt dat je gaat bellen, doe het dan ook. Kom je beloftes na. Het is een goed idee om een mail te sturen om te bedanken voor het aangename contact. Het kan het begin zijn van iets nieuws! Ik voeg contacten ook altijd toe op LinkedIn, een zeer waardevolle netwerktool.
En dan nu de belangrijkste tip van allemaal: relax! Zorg dat je niet geforceerd of verkrampt overkomt tijdens het gesprek. Zo maak je geen goede indruk. Uiteindelijk is je gesprekspartner ‘ook maar een mens’ – zo redeneer ik altijd. Wie weet staat hij/zij ook niet echt te springen om te netwerken, net als jij. Als jij een ander met respect behandelt, zal je dat ook in ruil krijgen. En dan hoef je echt niet bang te zijn om met iemand te beginnen praten!
Ben jij een geboren netwerker? Of zie je er soms ook een beetje tegenop? Succes met de tips, hopelijk heb je er wat aan!
Lees ook: De vijf grootste netwerkblunders
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema
Persoonlijke ontwikkeling
Het ABC van kantoorjargon: deze termen ken je best voor je aan de slag gaat
4 min. leestijd
Work-life balance
Waarom een goede nachtrust cruciaal is voor jouw carrière
3 min. leestijd
Work-life balance
Spanning op de werkvloer? Ga constructief om met conflicten
4 min. leestijd
Collega's
Je collega’s steunen tijdens de Ramadan? Dat doe je zo!
2 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Meet & Greet Kortrijk 13 december
Kortrijk
event
Meet & Greet Kortrijk 20 december
Kortrijk
event
Meet & Greet Kortrijk 27 december
Kortrijk
event
Meet & Greet Roeselare 27 december
Roeselare