Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Netwerken is belangrijk. Dat geldt niet alleen voor wie in de verkoop zit of een hoge(re) functie bekleedt. Eigenlijk moet iedereen die in een bedrijf werkzaam is zijn/haar netwerk goed (leren) kennen en onderhouden. Het zijn contacten die waardevol (kunnen) zijn voor je carrière en om je doelen te realiseren.

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Als zelfstandige moet ik veel aandacht besteden aan mijn netwerk. Ik ben niet de grootste netwerker – ik sta niet te springen om mezelf te ‘verkopen’ op netwerkevents. Ik ben daar niet zo goed in. Maar ik heb al ondervonden dat een goed netwerk belangrijk is om nieuwe opdrachten en klanten te vinden. Mijn netwerk heeft me al veel opgebracht. Door de jaren heen heb ik geleerd om een betere netwerker te worden. Ik deel graag mijn tips!

  • In ‘netwerken’ zit het woord ‘werken’. Je moet een actieve houding aannemen en bewust ‘aanwezig’ zijn. Stel jezelf open om contacten te leggen. Door in een hoekje te staan wachten tot iemand naar jou komt, leer je geen nieuwe mensen kennen.
  • Bereid je goed voor. Als je naar een netwerkavond gaat, zoek dan op wie er aanwezig gaat zijn en met wie je wil praten. Proactief zijn is belangrijk, denk niet ‘we zien wel’.
  • Zorg dat je goed kan uitleggen wat je doet. Je zal zeker die vraag krijgen en zo kan je een mooi samenhangend verhaal brengen, dat anderen aanspreekt.
  • Praat niet de hele tijd over jezelf. Luister ook goed naar anderen, stel vragen en toon interesse. Oogcontact is erg belangrijk.
  • Kom uit je comfort zone. Blijf niet in hetzelfde kliekje hangen van mensen die je al kent. Zo bouw je geen nieuwe contacten op.
  • Zorg dat je visitekaartjes bij je hebt, maar strooi er niet mee in het rond. Geef ze enkel aan mensen waarvan je denkt dat het waardevolle contacten kunnen worden.
  • Het is belangrijk om een doel te hebben, maar wees niet te doelgericht. Leer de anderen eerst kennen en zorg dat zij goed weten wat je voor hen kan betekenen. Als je direct met de deur in huis valt, kom je zeer ‘pushy’ over.
  • Help anderen. Als je mensen tips geeft en helpt bij hetgeen ze zoeken/vragen, zullen zij jou ook helpen. Netwerken is geven en nemen. Als je gesprekspartner iets zoekt en jij kent iemand die hierbij kan helpen, verwijs dan door. Denk niet alleen aan jezelf. De persoon die jij introduceert zal je dankbaar zijn en dat kan je later nog wat opleveren.
  • Volg nieuwe contacten goed op. Als je zegt dat je gaat bellen, doe het dan ook. Kom je beloftes na. Het is een goed idee om een mail te sturen om te bedanken voor het aangename contact. Het kan het begin zijn van iets nieuws! Ik voeg contacten ook altijd toe op LinkedIn, een zeer waardevolle netwerktool.

En dan nu de belangrijkste tip van allemaal: relax! Zorg dat je niet geforceerd of verkrampt overkomt tijdens het gesprek. Zo maak je geen goede indruk. Uiteindelijk is je gesprekspartner ‘ook maar een mens’ – zo redeneer ik altijd. Wie weet staat hij/zij ook niet echt te springen om te netwerken, net als jij. Als jij een ander met respect behandelt, zal je dat ook in ruil krijgen. En dan hoef je echt niet bang te zijn om met iemand te beginnen praten!

Ben jij een geboren netwerker? Of zie je er soms ook een beetje tegenop? Succes met de tips, hopelijk heb je er wat aan!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more