Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Ik ga op vakantie en neem niet mee… mijn laptop

Neem jij je smartphone of laptop mee op vakantie deze zomer? “Een goede overdracht blijft cruciaal.”

Jobat Go for Happy

4 min. leestijd

“Vroeger spraken we over de work life balance, vandaag gaat het om work life integration: werk en privé zitten helemaal met elkaar verweven”, stelt Linda Cappelle, CEO van Bright Plus. Die integratie heeft voordelen. “We kunnen tijdens het werk even onze kinderen gaan afhalen van school en daarna verder werken. Maar het heeft ook zijn valkuilen. Want je staat altijd ‘on’. Terwijl we ook af en toe nood hebben aan een pauze.”

Sinds eind vorig jaar bestaat er in ons land een wettelijk kader op deconnectie van digitale hulpmiddelen voor het werk, zoals smartphone of pc. Dit om de vrije tijd en rust van onze medewerkers te respecteren. Bedrijven met minstens 20 werknemers moeten dit recht opnemen in hun cao of arbeidsovereenkomst. “Op zich een goede zaak”, vindt Linda. “Op die manier maak je het ook bespreekbaar in je organisatie”, stelt ze, die hier een belangrijk thema in ziet.

Deconnectie is dus broodnodig, maar iets van bovenaf opleggen, is, volgens Linda, geen goed idee. “Je moet er flexibel mee omgaan want iedereen heeft andere noden. Wij gaan niet na 18 uur de server afsluiten.” Alles begint met goede communicatie en afspraken. “Tegelijk geef je ook aan dat het ok is om niet bereikbaar te zijn, zoals tijdens het weekend en vakanties. En je maakt hierover afspraken met je team en leidinggevende. Ga je met verlof, dan is een goede overdracht alvast cruciaal. Daarnaast is het ook een kwestie van wederzijds respect en vertrouwen. Dus ook vertrouwen in je collega’s die aan het werk blijven en ervoor zorgen dat de zaken goed lopen.”

Dat deconnecteren doe je overigens niet enkel tijdens de vakantie. “Ook tijdens de werkdag bouw je best enkele pauzemomenten in. Zo eet je best niet steeds achter je pc, maar op een plek samen met je collega's. Of tijdens de middagpauze maak je na de lunch een korte wandeling”, oppert Linda Cappelle. “En ’s avonds zet je dan bewust je brein op rust.”

Tips voor op vakantie

Hoe pakken de collega’s van Bright Plus het aan? De laptop gaat alvast uit tijdens het verlof. “Zelf schakel ik mijn out of office bijvoorbeeld pas op maandagnamiddag uit, terwijl ik al op maandag terug ben uit vakantie”, vertelt Joke Mestdagh, account manager bij Bright Plus. “Het laat me toe om prioriteiten te stellen en de meest dringende zaken eerst aan te pakken, zeker na een lang zomerverlof.” Joke kijkt tijdens haar vakantie zo weinig mogelijk naar werkberichten op haar smartphone. “Twee dagen vooraleer ik terugkeer, check ik wel soms al eens mijn mails. Dat geeft mij een 'gerust' gevoel, maar dat is voor iedereen anders en wordt totaal niet verwacht.”

Collega Cinthia Vanneste, HR business partner bij Bright Plus, geeft als tip om tijdens de vakantie je werkgerelateerde notificaties uit te schakelen. “Anders draait je molentje toch maar verder”, stelt ze. “En daarnaast is het ook een kwestie van een goede overdracht en alles loslaten.”

Neemt Linda Cappelle als CEO zelf haar laptop mee op verlof? “Bij mijn laatste vakantie had ik mijn laptop bewust thuisgelaten. Mijn smartphone had ik wel bij, al hou ik die voor werkzaken dan wel op afstand. Toegegeven: ik moet soms op mijn tanden bijten om niet te reageren. Maar ik vind dat ik ook wel het voorbeeld moet geven”, stelt ze. “Bovendien, eens je één keer hebt geantwoord, is er ook geen houden meer aan. Zo neem ik dus afstand en heb ik altijd veel ideeën als ik terugkeer van vakantie. En als het tijdens mijn verlof echt brandt kunnen ze me altijd bellen of whatsappen (lacht).”

Zowel Cinthia als Joke werken 4/5e, en ook hier is deconnectie een belangrijk aandachtspunt. “Ook in die vrije dagen is het fijn dat je collega’s je afwezigheid respecteren. Ik neem met plezier een telefoontje ook in mijn vrije namiddagen, maar de gedachten zijn dan wel terug in werkmodus. Het is een van die gevolgen van die work life integration.”, stelt Joke. “Ook op mijn 4/5e dagen, kijk ik soms wel eens naar mijn mails als ik een antwoord verwacht. Maar ook dat is dan natuurlijk mijn eigen keuze”, vult  Cinthia aan.
 

We moedigen mekaar tijdens de werkdagen vaak aan om te stoppen met werken en bijvoorbeeld te gaan wandelen. Als een soort van mental carwash. Want het is meer dan ok om af en toe pauze te nemen.”

 

’s Avonds e-mailen

Bovendien wijst Cinthia op de verwachtingen om tijdens het jaar bijvoorbeeld ’s avonds nog voor het werk te mailen of te antwoorden op mails. “Dat is niet de bedoeling en al helemaal geen verplichting”, stelt ze. “Je kan het bijvoorbeeld zo instellen dat je mail pas de dag nadien toekomt.

Zo voelen de collega’s zich niet aangespoord om te werken buiten de uren”, stelt ze. “Er is bij Bright Plus ook een zekere cultuur rond zelfzorg die wordt uitgedragen. Ook dat is belangrijk.” Joke benadrukt ook nog de (bedrijfs)cultuur van wederzijds respect en vertrouwen die er heerst. “Je moet er ook zijn voor elkaar en inspringen waar nodig. De andere doet dat ook voor jou.” En Cinthia waardeert de cultuur van aanmoediging. “Zo moedigen we mekaar tijdens de werkdagen ook vaak aan om te stoppen met werken en bijvoorbeeld te gaan wandelen. Als een soort van mental carwash. Want het is meer dan ok om af en toe pauze te nemen.”

Nog meer tips voor deconnectie? Ontdek het in onze blogs

Over de auteur

Jobat Go for Happy

Voel jij je helemaal gelukkig op de werkvloer? Fijn! Maar hoe zorg je ervoor dat het zo blijft? Toch niet zo happy at work? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Of je nu een young graduate bent of al heel wat jaren op teller hebt, Go for happy Magazine helpt je op weg met inspirerende artikels over well-being, hybride werken, modern leiderschap, teamwork en (interne) mobiliteit. En dat allemaal met maar één doel: jouw werkgeluk vergroten.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more