Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

De vakantie is bezig: eindelijk! Wek je deze zomer de jobstudent in jou? Dan lacht je bankrekening je al toe. Maar hoeveel dagen mag je eigenlijk onbelast bijverdienen? En op hoeveel loon heb je recht? We zetten het snel voor je op een rij.

Bright Plus

1 min. leestijd

1. Jobstudent vanaf 15 jaar

Hoe oud moet je zijn voor een studentenjob? De regels zijn simpel:

  • Ben je vijftien op het moment dat je aan je vakantiewerk begint? Dan moet je minstens je eerste twee jaren middelbaar achter de rug hebben vooraleer je als jobstudent aan de slag mag.
  • Ben je zestien of ouder? Dan mag je meteen aan het werk als student. Het maakt dan niet meer uit hoeveel jaar middelbaar onder wijs je erop hebt zitten.

2. 600 uur per jaar

Je mag in totaal 600 uur per jaar werken, wil je genieten van de voordelen van een studentencontract. In plaats van 13,07% betaal je zo slechts 2,71% van je brutoloon als RSZ bijdrage. Ook jouw werkgever betaalt een lagere bijdrage en er wordt geen bedrijfsvoorheffing ingehouden. Zodra je dat maximum van 600 uren overschrijdt, vallen deze voordelen echter weg.

Wel kan je vrij kiezen wanneer je deze 600 uren presteert. Dat hoeft dus niet enkel tijdens de vakanties te gebeuren. Wil je graag weten hoeveel uren er al op jouw teller staan? Je kan steeds terecht op studentatwork.be om na te gaan hoeveel uren je nog exact over hebt.

3. Je loon

Hoeveel er binnenkort op je bankrekening verschijnt, hangt af van de sector waarin je werkt. Je hebt (minstens) recht op het minimumloon dat in de sector-cao is vastgelegd. Per jaar mag je maximaal 11.042,86 euro bijverdienen.

Is er geen cao en werk je langer dan een maand? Dan krijg je het gewaarborgd minimuminkomen. Let op: ben je jonger dan 21? Dan ligt dat inkomen lager, afhankelijk van je leeftijd.

Ben je nog op zoek naar een studentenjob? Duik snel in ons aanbod!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more