Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Mogelijke werkplekken voor freelancers

Waar kan je allemaal werken als freelancer? Het is niet altijd eenvoudig om de juiste keuze te maken. Thuis werken is makkelijk, maar niet ideaal als je bijvoorbeeld kinderen hebt die thuis zijn in de vakantie. Af en toe werken op een andere locatie is ook goed voor je motivatie en productiviteit. We zetten de verschillende werkplekken op een rij.

Josefien De Bock

4 min. leestijd

1. Coworking voor freelancers

Een coworking is ideaal als je vooral alleen werkt en dus maar één werkplek nodig hebt (en geen volledig kantoor).

Voordelen

 • Doorgaans is er een ruimte waar je klanten kan ontvangen in een professionele setting.
 • Doordat je niet thuis werkt, hou je werk en privé beter gescheiden. De verplaatsing die je moet maken, kan helpen om je hoofd leeg te maken na je werkdag.
 • Mits betaling van een fee mag je gebruik maken van (ergonomisch) kantoormateriaal, printer, internet, koffie en thee…
 • Je komt in contact met andere freelance ondernemers. Zo doe je nieuwe ideeën op en kunnen er interessante samenwerkingen ontstaan.
 • Doordat je informatie en tips uitwisselt met anderen kan je sneller groeien als ondernemer. Een coworking is meer dan een werkplek, het is een community die je carrière een boost kan geven.

Nadelen

 • Een coworking is niet gratis aangezien je gebruikt maakt van de faciliteiten ter plaatse. De exacte prijs hangt af van de locatie en de abonnementsformule.
 • Je moet je verplaatsen, al kan je die tijd ook positief bekijken (zie hierboven).
 • Coworkers kunnen luidruchtig zijn, waardoor je je minder kan concentreren.
 • Je hebt minder privacy dan thuis aangezien je in één grote ruimte werkt met anderen. Telefoontjes kan je meestal wel doen in een aparte ruimte.
 • Je kan niet binnen wanneer je wil, je moet rekening houden met de openingsuren.

Tip: In de meeste coworkings mag je gratis een dag gaan testen. Zo voel je snel of het iets voor jou is.

2. Thuiswerk

Voordelen

 • Je hoeft je niet te verplaatsen, waardoor je geen tijd verliest.
 • Het is volledig gratis, behalve je eigen kosten voor elektriciteit, verwarming…
 • Je hebt volledige privacy, tenzij je huisgenoten in de buurt zijn.
 • Je werkt wanneer je wilt en moet je niet schikken naar de openingsuren.

Nadelen

 • Doordat je alleen werkt, raak je snel geïsoleerd. Zorg voor voldoende sociaal contact door bijvoorbeeld af en toe te gaan lunchen met een vriend(in) of collega-freelancer.
 • Klanten ontvangen bij je thuis is minder professioneel dan in een coworking.
 • Thuis is er veel afleiding (bv. de postbode die een pakje brengt, een overvolle wasmand) dus je moet over voldoende zelfdiscipline beschikken.
 • Het is handig dat je kan werken wanneer je wilt. Maar het gevaar bestaat dat de grens tussen werk en privé vervaagt en dat je niet meer kan ontspannen thuis. Niet fijn voor je huisgenoten.
 • Werken aan de keukentafel is niet de meest ergonomische oplossing, als je dit elke dag doet.

3. Werken bij een klant

Een andere optie is om te werken op een werkplek in het kantoorgebouw van een klant, voor wie je op regelmatige basis werkt. Net als in een coworking kan je hier gebruik maken van kantoormateriaal, internet, printer… Het is handig om in het bedrijf aanwezig te zijn als je veel moet overleggen met de mensen ter plaatse. Vaak gaat dit vlotter dan via mail, telefoon of online meeting. Het nadeel is dat er wellicht wordt verwacht dat je aanwezig bent binnen de kantooruren, waardoor je een stuk van je vrijheid verliest.

4. Werken in een koffiebar

In steden zie je overal freelancers zitten met hun laptop in coffee bars. Is dit wel zo efficiënt?

Voordelen

 • Je bent niet alleen, er is lekkere koffie (mits betaling) en doorgaans ook gratis internet.
 • Het is een aangename afwisseling met werken aan je bureau.

Nadelen

 • Een hele middag koffies drinken is niet goedkoop…
 • Vaak zijn de voorzieningen (bv. stoelen) niet ergonomisch en er zijn niet altijd voldoende stopcontacten.
 • In een koffiebar is het niet muisstil, dus niet handig wanneer je een call moet doen.

Tip: Zorg er uit respect voor de eigenaar voor dat je minstens elk uur iets consumeert. Het kan geen kwaad om vooraf te vragen aan hem/haar of het oké is dat je een tijdje werkt in de bar    .

5. In de bibliotheek werken

Ook dit kan een goeie afwisseling zijn, zeker voor wie snel afgeleid is want de bib is een rustige plek. Sommige bibliotheken bieden zelfs individuele werkplekken aan (check bij jouw bib welke faciliteiten aanwezig zijn). Hou rekening met dezelfde nadelen als bij een koffiebar. Bovendien geniet je hier niet van lekkere koffie en vaak is het niet toegelaten om eten en drinken mee te nemen.

6. Je eigen kantoor buitenshuis

Je kan ook zelf een kantoor huren of kopen. Dit is niet goedkoop, dus weinig freelancers kiezen voor deze formule. Bovendien zit je nog steeds alleen, zoals thuis. Het voordeel is dat je klanten kan ontvangen op een professionele manier, en dat je op elk moment in je eigen kantoor kan gaan werken.

Conclusie: dé beste werkplek bestaat niet…

Alles hangt ervan af wat jij verwacht van je werkplek en hoeveel je ervoor wilt betalen. Het leuke is dat je als freelancer de vrijheid hebt om meerdere werkplekken te combineren, bijvoorbeeld elke week drie dagen thuiswerken en één of twee dagen in de coworking. Probeer verschillende mogelijkheden uit en zoek uit waar jij je goed bij voelt en waar je het best kan werken.

Ben jij op zoek naar bijkomende tips voor freelancers? Neem dan zeker een kijkje tussen onze blogs!

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more