Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?

Elk jaar krijg je een aantal vakantiedagen op basis van het aantal dagen dat je gewerkt hebt het jaar ervoor (vakantiedienstjaar). Het jaar waarin je de dagen opneemt, is het zogenaamde vakantiejaar. Maar over hoeveel dagen gaat het juist?

Josefien De Bock

1 min. leestijd

Als je voltijds werkt, heb je recht op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Werk je deeltijds? Dan wordt je vakantie berekend volgens het aantal dagen dat je werkt (bv. 16 dagen voor 4/5 en 12 dagen voor 3/5).

Je verlof vermindert volgens het aantal dagen dat je niet werkt in het vakantiedienstjaar. Hierop bestaan enkele uitzonderingen. Ziekte- en vakantiedagen en zwangerschapsverlof worden gelijkgesteld met arbeidsdagen, dus hiervoor verlies je geen vakantie. Daarnaast hebben jongeren tot 24 jaar, die minstens een maand gewerkt hebben in het jaar waarin ze hun studies beëindigden, het jaar nadien recht op jeugdvakantie. Ze krijgen een RVA-uitkering op de dagen dat ze vakantie nemen in het vakantiejaar.

Wanneer neem ik mijn verlof?

De exacte periode van je vakantie bepaal je in overleg met je werkgever. Die kan een collectief verlof opleggen (bv. tijdens het bouwverlof in de zomer) op voorwaarde dat dit tijdig in het arbeidsreglement opgenomen wordt.

Wat krijg ik bovenop mijn wettelijke vakantiedagen?

Naast je vakantiedagen moet je ook op de wettelijke feestdagen niet werken. In België zijn dat er 10 per jaar.

Bovenop je wettelijke jaarlijkse vakantie kan je extra vakantiedagen krijgen van je werkgever. Dit wordt vastgelegd in je arbeidsovereenkomst, de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) of het arbeidsreglement. Denk aan anciënniteitsverlof (bv. 1 extra vakantiedag per 5 jaar anciënniteit) of arbeidsduurvermindering (bv. 12 ADV-dagen voor bedienden die 40 uur werken in een sector met een 38-urenstelsel). Daarnaast kan een werkgever beslissen om zijn medewerkers extralegale vakantiedagen te geven bovenop het wettelijke verlof.

Wil je graag meer weten? Neem een kijkje tussen onze blogs

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more