Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Solliciteren in tijden van Tinder: zo swipe je door het jobaanbod

Op zoek naar een nieuwe job? Je schuimt jobsites af, hier en daar stuur je je kandidatuur in, je wordt opgebeld voor een korte telefonische kennismaking en hupsakee… een eerste gesprek!

Bright Plus

3 min. leestijd

Doet dit proces een belletje rinkelen? Klopt, want het lijkt verdacht veel op dat van online dating!  De jungle van potentiële partners via datingapps is al even groot als die van online vacatures. Daar doorheen ploeteren is een hele uitdaging! Wij helpen je graag op weg.

Digitaal verleiden

Online toon je jezelf van je beste kant. Enkel zo maak je kans op dat eerste gesprek. Je stuurt een knaller van een cv met toffe motivatiebrief door en dan duimen maar, dat je op de juiste stapel terecht komt. Dat is in tijden van online datingapps niet anders. Je selecteert je mooiste foto’s voor op je profiel, je schrijft een tekst met een grappige en een persoonlijke toets en je begint met matchen.

Belangrijk aandachtspunt: als je jezelf van je beste kant laat zien, zorg er dan ook voor dat het plaatje klopt met wie je écht bent. Als je gesprekspartner een volledig ander persoon ontmoet in het echt, is dit een afknapper van formaat.

Blind date

Je motivatiebrief en je cv hebben indruk gemaakt en je mag op eerste gesprek. Spannend! Je haalt jouw innerlijke Sherlock Holmes naar boven en je start aan je online research. Je zoekt online naar alle mogelijke informatie die er te vinden is en zo vorm je een helder beeld van jouw “blind date”.  

Daarna is het tijd om je gesprekspartner in levende lijven te ontmoeten. De eerste minuten breng je door met bibberende knieën. Een gouden tip: zorg voor een ijsbreker! Zag je tijdens jouw online research iets interessant? Of een gemeenschappelijke kennis? Dan heb je alvast een gespreksonderwerp om van wal te steken.

Na het eerste gesprek kan het twee kanten op: je ontmoette iemand die aan je verwachtingen voldoet of je stapt buiten na je eerste gesprek en merkt meteen dat er geen klik is.

Ghosting

Volgens jou ging dat eerste gesprek best vlot. Je keert met een voldaan gevoel terug naar huis. En dan slaat de twijfel toe. Want enkele dagen later heb je nog steeds niets gehoord… Ghosting is een bekend fenomeen in online dating. Plots lijkt de andere partij van de aardbol verdwenen, zonder enige aanleiding.

Dit kan ook gebeuren in een sollicitatieproces. Vaak blijven vacatures even liggen door andere prioriteiten of bepaalde twijfels. Hield je zelf een goed gevoel over aan je gesprek en hoor je daarna dagenlang niets meer? Trek jouw stoute schoenen aan en neem zelf contact op om feedback te vragen. Je motivatie zal er duidelijk door blijken.

De evaluatie

Na dat eerste gesprek is het tijd voor een evaluatie. Je ziet het volledig zitten, maar voelt de tegenpartij hetzelfde? Of je bent zelf toch nog in twijfel na het gesprek over bepaalde punten? Je evalueert het gesprek en wat er precies werd gezegd. En dan begint een dagenlang analyseproces. Was dat afscheid toch niet een beetje vreemd? Hing er een bepaalde vibe?

Geeft de tegenpartij een go? Dan is een tweede gesprek hét moment om jouw twijfels te bespreken. Natuurlijk is er ook een kans dat je niet verder wordt uitgenodigd. Laat de moed vooral niet zakken. Elk gesprek kan je iets bijleren over jezelf en binnen de kortste keren is het raak.

Het contract

Things are getting pretty serious. Tijd voor de officiële ondertekening van het contract. Last van cold feet? Het is volledig normaal dat hier wat bindingsangst bij komt kijken. De bedoeling is dat je met een goed gevoel deze verbintenis aangaat. Durf dus op jouw strepen staan bij de onderhandeling van loon en andere voordelen.

DTR: Define the relationship

“It’s not official until it’s on Facebook” – of in dit geval: op LinkedIn. Maar wanneer is het gepast om jouw nieuwe uitdaging online te plaatsen? Natuurlijk ben je super excited en wil je je nieuws zo snel mogelijk aan de wereld delen. Maar als je nog in je opzeg zit bij je huidige werkgever, wacht dan liever tot de dag dat je effectief aan jouw nieuwe uitdaging begint.

En geniet dan met volle teugen van de felicitaties.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more