Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Tips om je vakantie te spreiden doorheen het jaar

Zoals je misschien al weet, mag je je vakantiedagen niet overdragen naar het volgende werkjaar of laten uitbetalen, behalve in geval van overmacht. Het is dus goed om je verlof te spreiden doorheen het jaar, ook voor je gezondheid. Met deze tips slaag je erin om regelmatig vakantie te nemen:

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Neem er een kalender bij

Omcirkel op een jaarkalender de vaste verlofdagen bij je werkgever (bv. wettelijke feestdagen, brugdagen, collectieve sluiting). Duid ook dagen/periodes aan waarop je moeilijker verlof kan nemen, zoals een jaarlijks terugkerende drukke periode in je job of een vaste beurs of event. Je mag natuurlijk vakantie nemen wanneer je wil, maar het is makkelijker voor je collega’s om taken van jou over te nemen in minder drukke periodes. Bovendien geeft het je meer gemoedsrust, want anders ben je tijdens je verlof misschien de hele tijd aan je werk aan het denken. Dat is niet de bedoeling van vakantie nemen…

Plannen maar!

Tel je 20 wettelijke verlofdagen en je extra verlofdagen (bv. anciënniteitsverlof, ADV-dagen) op. Trek er de dagen uit stap 1 en 2 vanaf. Nu weet je hoeveel dagen je in totaal kan inplannen doorheen het jaar. Bij je planning hou je best hiermee rekening:

  • Wanneer moét je vakantie nemen? Bv. schoolvakanties als je jonge kinderen hebt, een huwelijksfeest in het buitenland.
  • Wanneer wíl je vakantie nemen? Iedereen heeft eigen vakantievoorkeuren. Sommigen hebben graag verlof in de eindejaarsperiode, terwijl anderen kiezen voor een break in de zomer. En de ene neemt liever vaak verlof voor een kortere periode, terwijl iemand anders niet zo vaak vakantie neemt maar dan wel voor enkele weken aan één stuk.
  • Met wie neem je verlof en moet hij/zij rekening houden met vakantieperiodes? Bv. een partner die werkt in een bedrijf met een collectieve sluiting. Als jullie samen vakantie willen nemen, zal jij ook verlof moeten nemen in die periode.
  • Zijn er dingen die je graag wil doen, maar je weet nog niet wanneer? Denk aan een citytrip met je partner of vriend(in), of enkele dagen om te klussen in huis. Trek die zaken al af van je vakantiedagen.

Haal het maximum uit je vakantie

Slimme verlofplanners nemen vakantie van maandag tot vrijdag. Met het vorige en volgende weekend erbij, heb je 9 dagen vakantie in plaats van 5! Voor een lang weekend hoef je maar 2 verlofdagen (vrijdag en maandag) te nemen en je hebt toch het gevoel dat je er helemaal uit bent. Ook vrij nemen rond feest- en brugdagen is een creatieve zet om zoveel mogelijk uit je verlof te halen (bv. 11 november, Hemelvaart, Pinksteren). Tot slot een tip voor wie soms op business trip gaat naar het buitenland. Bekijk met je werkgever of je misschien één of meerdere dagen langer kan blijven, zodat je er nog een korte vakantie aan kan breien als je daar dan toch bent. Wie weet is het zelfs goedkoper om terug te vliegen op een latere dag!

Hou altijd enkele snipperdagen over

Er kunnen altijd zaken tussenkomen waardoor je onverwacht vakantie moet/wil nemen. Twee à drie dagen zijn voldoende, zodat je op het einde van het jaar niet te veel verlofdagen over hebt.

Vraag het aan

Eens je je kalender ingevuld hebt met je verlofdagen, is het goed om ze al aan te vragen bij je werkgever. Zo ben je zeker dat je vakantie kan nemen op de gewenste momenten. Het is ook fijn voor je baas dat hij/zij al weet wanneer je er niet zal zijn. Daarna rest jou nog één iets: concrete verlofplannen maken en ernaar uitkijken!

Meer lezen? Neem een kijkje tussen onze blogs

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more