Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Van high potential naar high performer: zo doe je dat!

Jij bent een vat vol vaardigheden en talenten. Je hebt dus potentieel bij de vleet, maar dat betekent nog niet dat je ook naar dat vermogen presteert. Met dit advies zet jij de stap van high potential naar high performer en maak jij je potentieel echt waar binnen je organisatie.

Bright Plus

2 min. leestijd

High potential vs. high performer

High potentials en high performers zijn niet altijd hetzelfde. Daarom is het belangrijk om eerst te begrijpen wat beiden definieert. High potentials zijn individuen vol potentieel die de skills, attitude en bekwaamheid bezitten om sneller te groeien in een organisatie.

High performers daarentegen voeren hun taken consequent uit op een manier die de verwachtingen overtreft. Er kan altijd op hen worden vertrouwd om dingen voor elkaar te krijgen. Het is dus key om ervoor te zorgen dat jij van de ene naar de andere categorie kan evolueren en zo je potentieel kan waarmaken binnen de organisatie.

Wees geduldig

Het is heel begrijpelijk dat je vooruit wilt in je carrière, maar doorgroeien binnen een organisatie kost tijd. Rome is ook niet op één dag gebouwd. Natuurlijk is het goed om je ambities op langere termijn te uiten, maar hou je verwachtingen daarbij realistisch. Maak op regelmatige basis een afspraak met je leidinggevende(n) om over jouw groeimogelijkheden en verwachtingen te praten, maar sta daarbij open voor hun visie en feedback. Zo zorgen jullie er samen voor dat jij altijd een haalbaar groeiperspectief voor ogen kan houden.

Be coachable

Niemand is volmaakt. En ook niet volleerd. Hoeveel talent je ook bezit, er is altijd nog veel meer dat je kan leren. Sta open voor feedback van anderen. Luister actief, vraag om toelichting, toon je waardering, denk er rustig over na  en doe er tot slot iets mee.

Investeer in jezelf

Talent en skills in je rugzak hebben is een groot voordeel en kan je ver brengen, maar die vaardigheden kan je enkel optimaal blijven inzetten als je ze ook optimaal blijft ontwikkelen. Maak bewust tijd voor je persoonlijke groei en ontwikkeling. Luister bijvoorbeeld naar podcasts, lees boeken en volg webinars die je vooruit kunnen helpen in je carrière en in je groeiproces als mens.

Deconnecteer

Je mag dan nog al het potentieel van de wereld hebben, maar als je de energie niet (meer) hebt om ermee aan de slag te gaan, ben je er maar weinig mee. Verlies daarom het belang van ontspannen en loskoppelen van het werk niet uit het oog. Enkel wanneer je je goed in je vel voelt, kan je op professioneel vlak groeien en uitblinken.

Ben je bijvoorbeeld altijd en overal bereikbaar? Dan zijn deze tips voor een digitale detox alvast een goede start.

Events en trainingen op de agenda