Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Van job veranderen na een lange periode bij dezelfde werkgever

Doe je al vele jaren dezelfde job maar overweeg je een jobswitch? Zo begin je eraan.

Bright Plus

3 min. leestijd

Toen je begon te werken, dacht je niet dat je zo lang bij dezelfde werkgever zou blijven. En toch ben je intussen al tien jaar – of langer – een trouwe werknemer bij hetzelfde bedrijf. De laatste tijd kriebelt het echter steeds vaker om de volgende stap in je carrière te zetten. Maar hoe doe je dat als je al zo lang meedraait in een organisatie? En is het überhaupt wel een goede beslissing om je vertrouwde job op te geven?

Wanneer is het tijd om te vertrekken?

Je hebt het gevoel dat je vastgeroest bent, je wil meer tijd voor jezelf of je gezin, je bent niet meer zo gelukkig door interne veranderingen bij je werkgever,… Er zijn verschillende redenen om na lange tijd bij dezelfde organisatie van job te veranderen. Bepaal eerst voor jezelf wat jij het belangrijkst vindt: een omgeving die je door en door kent of een compleet nieuw avontuur, de zekerheid van vele jaren anciënniteit of een nieuw contract met een iets hoger nettoloon of werkuren die flexibeler zijn. Het is niet makkelijk om die knoop door te hakken. Maar als de twijfel begint te knagen, is dat meestal een teken aan de wand: ergens diep vanbinnen weet je dat het tijd is voor iets nieuws. Raak je er echt niet uit of je al dan niet moet vertrekken? Zet de zaken dan op een rij met de hulp van een loopbaanbegeleider.

Het ideale moment bestaat (waarschijnlijk) niet

Heb je je zinnen gezet op een sector waar het op dit moment ontslagen regent? Dan is het wellicht geen slecht idee om af te wachten hoe de markt de komende maanden evolueert. Al is eindeloos wachten op het ideale moment om van job te veranderen ook niet de beste keuze. Vertrekken op het goede moment is namelijk ook rekening houden met je eigen carrièreplan, een eventuele kinderwens, of een persoonlijke behoefte om het rustiger aan te doen. Soms moet je dus springen, ook als de timing op dat moment niet ideaal is. Je ogen en oren openhouden voor nieuwe opportuniteiten kan overigens nooit kwaad. En als zo’n nieuwe kans zich voordoet, is het een kwestie van ze te grijpen.

Je angst voor het onbekende overwinnen

Je vertrouwde werkgever achterlaten voor een nieuwe job kan best beangstigend zijn. Sowieso is het een grote sprong in het onbekende, en dat is het zeker als je geen concreet plan hebt. Om die angst te overwinnen, kan het helpen om heel duidelijk op te lijsten wat jij belangrijk vindt en waar je naartoe wil. Wat geeft je energie, wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in? Zijn die zaken aanwezig in je huidige job? En hoe zou de ideale job bij een nieuwe werkgever er kunnen uitzien? Door zo na te denken over je toekomst, maak je die een stuk concreter en tastbaarder.

Vele kleine stappen zijn makkelijker dan één grote

De gedachte dat je opnieuw moet gaan solliciteren kan best intimiderend zijn als je laatste sollicitatiegesprek intussen tien of twintig jaar geleden plaatsvond. Bedenk dat je niet meteen een contract hoeft te tekenen bij een nieuwe werkgever, maar ga vooruit in kleine stappen. Verken de markt, evalueer waar je goed in bent en waar je naartoe wil, leg je oor te luisteren bij je netwerk, en werk intussen rustig aan je cv.

Betrek je omgeving bij je beslissing

Welke richting je uit wil met je leven en je loopbaan, beslis je natuurlijk zelf. Dat neemt niet weg dat je omgeving je kan helpen de knoop door te hakken. De steun van je gezin, vrienden en familie kan een groot stuk van je twijfel wegnemen. Zij kennen je tenslotte door en door, en weten wat je talenten en je sterktes zijn.

5 gouden sollicitatietips

Zet je na lange tijd je eerste stappen op de sollicitatiemarkt? Dan geven we je nog deze gouden tips mee:

  • Maak gebruik van het netwerk dat je door de jaren heen hebt opgebouwd. Dat is vaak groter dan je zelf denkt: klanten, leveranciers, ex-collega’s, vrienden, kennissen,… 
  • Zie je loyaliteit als een troef, want dat is het ook. Weet wat je waard bent en wat je voor een bedrijf kan betekenen.
  • Maak een lijst van alles wat je de voorbije jaren geleerd en verwezenlijkt hebt. Een goede basis voor je cv en een boost voor je zelfvertrouwen.
  • Stel een ijzersterk cv op dat je troeven in de verf zet en giet het in een moderne en aantrekkelijke lay-out.
  • Laat je cv indien nodig nalezen door iemand met ervaring in rekrutering en selectie. Of contacteer een van onze HR consulenten. We helpen je graag op weg!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more