Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Verlof aanvragen: dit moet jij weten

De zomer staat voor de deur en dat betekent voor heel wat medewerkers een welverdiende vakantie. Maar hoe vraag je verlof aan? We vertellen je er alles over.

Josefien De Bock

1 min. leestijd

Hoe vraag ik vakantie aan?

Elk bedrijf hanteert een eigen systeem om verlof aan te vragen. Steeds vaker gebeurt dit met een digitale tool of programma. Hier krijg je meteen ook een overzicht van hoeveel vakantiedagen je al hebt opgenomen en hoeveel je er nog over hebt. Handig!

In sommige bedrijven verlopen verlofaanvragen nog steeds via de HR-dienst. In dat geval kan je bij de HR-verantwoordelijke nagaan hoeveel dagen je nog over hebt. Het is sowieso een goed idee om zelf bij te houden hoeveel vakantie je al genomen hebt en hoeveel dagen je nog kan opnemen.

Kan mijn werkgever mijn verlofaanvraag weigeren?

Vakantie leg je altijd vast in overleg met je werkgever. Hierbij moeten een aantal regels gerespecteerd worden. Zo moet je altijd rekening houden met collectief verlof, als dat opgelegd wordt in het arbeidsreglement (bv. bouwverlof in de zomer, sluiting tussen kerstmis en nieuwjaar). Daarnaast krijgen werknemers met schoolgaande kinderen vaak voorrang om verlof te nemen tijdens schoolvakanties. En elke werknemer moet tussen 1 mei en 31 oktober 2 weken ononderbroken vakantie kunnen nemen.

Kom je niet overeen met je werkgever over de periode van je vakantie? Dan kan je de Sociale Inspectie vragen om te bemiddelen of naar de arbeidsrechtbank stappen. Maar het is beter om je gezond verstand te gebruiken en een constructief gesprek aan te gaan met je werkgever. Dat leidt doorgaans tot betere oplossingen en zo kunnen jullie in goede verstandhouding blijven samenwerken.

Wil je graag meer weten? Neem een kijkje tussen onze blogs

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Meet & Greet Young Potentials | Bright Plus Gent

Gent

app.event.read_more

event

Meet & Greet Young Potentials | Bright Plus Kortrijk

Kortrijk

app.event.read_more