Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

In België werden de afgelopen jaren verschillende maatregelen getroffen om het zelfstandigenstatuut interessanter te maken. Fijn, maar wat zijn nu echt de voordelen van starten als freelancer?

Bright Plus

3 min. leestijd

Wij verzamelde een getuigenis van een zelfstandige freelancer die haar eigen bedrijf oprichtte. Hierin vertelt ze alles wat jij moet weten als beginnende freelancer.

Freelancen geeft vrijheid

Op het moment dat je je aansluit bij de Kruispuntbank en je ondernemingsnummer en BTW - nummer ontvangt, wat gewoonlijk op hetzelfde moment gebeurt, moet je definiëren welke activiteiten je wilt uitvoeren. Dit betekent dus dat je als zelfstandige een zekere vrijheid hebt wat betreft je activiteiten. Zo ben je het ene moment HR Consultant in een onderneming, het andere moment een coach en taaltrainer.

Hou wel in je achterhoofd dat je voor bepaalde activiteiten een diploma of een getuigschrift nodig hebt, naast het bewijs van kennis bedrijfsbeheer (via diploma of ervaring). Er zijn dus bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen vooraleer je aan de slag kan gaan.

Ikzelf heb gekozen voor copywriting, vertalingen en marketing voor kmo’s. Maar er is niets wat me tegenhoudt om bijvoorbeeld ook les te geven via een organisatie (indien ik mijn aanvullende activiteiten laat registreren).

Een ander voordeel is dat je je tijd helemaal zelf indeelt. Als ik niet werk op een project bij de klant zelf, kan ik perfect beginnen werken om 10u00. Omdat ik geen ochtendmens ben, maar er niets mee inzit om tot midden in de nacht te werken, komt me dat goed uit. Ik ben mijn eigen baas en voor mijn klanten is het om het even wanneer ik werk. Als het resultaat er maar tijdig is!

Transparante werking: freelance uurtarief

Daarnaast vind ik deze manier van werken ook zeer transparant voor beide partijen. Je levert je werk op en je factureert het. Je geeft je tarief per uur door waardoor je toekomstige klanten ook weten of je binnen hun budget kan passen.

Leeftijd speelt geen rol

Verder hoef je ook geen schrik te hebben dat je leeftijd je parten gaat spelen. Als je klanten tevreden zijn van je service en je diensten, is er weinig reden om te veranderen omwille van je leeftijd. Ik ging als zelfstandige aan de slag toen ik 39 was en leeftijd was één van de redenen die ik mee in overweging genomen heb in deze beslissing.

Freelancen biedt diversiteit

Mijn opgebouwde ervaring kan ik delen met andere bedrijven in verschillende sectoren. Ik vind het dan ook erg motiverend om een meerwaarde te kunnen zijn voor mijn klanten. Daarnaast kan je zelf kiezen: welke jobs neem ik aan, met welke leveranciers ga ik werken, welke visibiliteit geef ik aan mijn onderneming, hoe ik onze site opmaak,…

De mindere kant van freelancen

Maar je moet je ook bewust zijn van de andere zijde van de medaille. Hoewel ik nog geen seconde spijt heb van mijn beslissing om JT Communication op te richten, zijn er ook momenten dat ik heb gevloekt…

  • Als ik ziek ben, heb ik geen inkomen, ik kon erg weinig moederschapsverlof nemen bij de geboorte van mijn dochter en ik vind het vervelend om herinneringen te moeten sturen als de betalingen uitblijven. Dit zijn natuurlijk enkele nadelen die je mee in overweging moet nemen als je zelfstandige in hoofdberoep wil worden.
  • Verder mag je als zelfstandige een 13e maand en andere bonussen vergeten en je hebt geen directe collega’s (tenzij je op project werkt). Daarom vind ik het belangrijk om naar netwerkevents te gaan, om opleidingen te volgen en om een netwerk aan mede-freelancers uit te bouwen, samen met een sociaal netwerk online. Daarom is sociale media een belangrijk gegeven voor mij.
  • Ik ben er zeker van dat zelfstandig zijn niet voor iedereen is weggelegd. Dat hangt samen met je ingesteldheid. Er is natuurlijk dat stukje onzekerheid en minder sociale bescherming waar je moet mee leren leven. Dit komt door de verminderde sociale bijdragen. Vergeet je daarom niet aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

Maar als je zin om zelfstandig te worden en projecten voor jezelf te doen die onzekerheid wegneemt, zou het jammer zijn als je het niet probeert! Je kan bovendien ook starten als zelfstandige in bijberoep: zo heb je rustig de tijd om alles op een rijtje te zetten alvorens je een finale beslissing neemt.

Zit je met vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Ben jij helemaal overtuigd om freelancer te worden? Download onze My Bright Plus app en vind eenvoudig jouw eerste freelance opdracht.

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more