Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Waarom freelancer worden?

In België werden de afgelopen jaren verschillende maatregelen getroffen om het zelfstandigenstatuut interessanter te maken. Maar je wordt duidelijk geen freelancer voor deze magere verbeteringen. Maar waarom dan wel?

Bright Plus

3 min. leestijd

Voor jonge werklozen zonder uitkering kan zelfstandig worden een manier zijn om actief te blijven. Zo toon je bijvoorbeeld ook aan je toekomstige werkgever dat je niet bent blijven stilzitten. Het is trouwens dankzij deze tactiek dat mijn echtgenoot zijn eerste job heeft gevonden. Voor anderen, die niet het geluk of de motivatie hebben om een bepaalde opleiding te volgen maar die wel de handen uit de mouwen willen steken, is het ook een manier om opnieuw in het arbeidscircuit te komen door als zelfstandige verschillende jobs tegelijkertijd te doen. Zo ken ik iemand die een zelfstandigenstatuut heeft en werkt als koerier, bodyguard en commerciële assistent tegelijkertijd.

Op het moment dat je je aansluit bij de Kruispuntbank en je ondernemingsnummer ontvangt, wat gewoonlijk op hetzelfde moment gebeurt, moet je definiëren welke activiteiten je wilt uitvoeren. Dit betekent dus dat je als zelfstandige een zekere vrijheid hebt wat betreft je activiteiten. Zo ben je het ene moment HR Consultant in een onderneming, het andere moment een coach en taaltrainer. Hou wel in je achterhoofd dat je voor bepaalde activiteiten een diploma of een getuigschrift nodig hebt, naast het bewijs van kennis bedrijfsbeheer (via diploma of ervaring). Ikzelf heb gekozen voor copywriting, vertalingen en marketing voor kmo’s. Maar er is niets wat me tegenhoudt om bijvoorbeeld ook les te geven via een organisatie (indien ik mijn aanvullende activiteiten laat registreren).

Een ander voordeel is dat je je tijd helemaal zelf indeelt. Als ik niet werk op een project bij de klant zelf, kan ik perfect beginnen werken om 10.00. Omdat ik geen ochtendmens ben, maar er niets mee inzit om tot midden in de nacht te werken, komt me dat goed uit. En voor mijn klanten is het om het even wanneer ik werk. Als het resultaat er maar tijdig is!

Daarnaast vind ik deze manier van werken ook zeer transparant voor beide partijen. Je levert je werk op en je factureert het. Verder hoef je ook geen schrik te hebben dat je leeftijd je parten gaat spelen. Als je klanten tevreden zijn van je service en je diensten, is er weinig reden om te veranderen omwille van je leeftijd. Ik startte als zelfstandige toen ik 39 was en leeftijd was één van de redenen die ik mee in overweging genomen heb in deze beslissing.

Maar er zijn er ook anderen: mijn opgebouwde ervaring kan ik delen met andere bedrijven in verschillende sectoren. Ik vind het dan ook erg motiverend om een meerwaarde te kunnen zijn voor mijn klanten. Daarnaast kan je zelf kiezen: welke jobs neem ik aan, met welke leveranciers ga ik werken, welke visibiliteit geef ik aan mijn onderneming…

Maar je moet je ook bewust zijn van de andere zijde van de medaille. Hoewel ik nog geen seconde spijt heb van mijn beslissing om JT Communication op te richten, zijn er ook momenten dat ik heb gevloekt… Als ik ziek ben, heb ik geen inkomen, ik kon erg weinig moederschapsverlof nemen bij de geboorte van mijn dochter en ik vind het vervelend om herinneringen te moeten sturen als de betalingen uitblijven. Verder mag je als zelfstandige een 13e maand en andere bonussen vergeten en je hebt geen directe collega’s (tenzij je op project werkt). Daarom vind ik het belangrijk om naar netwerkevents te gaan, om opleidingen te volgen en om een netwerk aan mede-freelancers uit te bouwen, samen met een sociaal netwerk online.

Ik ben er zeker van dat zelfstandig zijn niet voor iedereen is weggelegd. Dat hangt samen met je ingesteldheid. Er is natuurlijk dat stukje onzekerheid en minder sociale bescherming waar je moet mee leren leven. Maar als je zin om zelfstandig te worden en projecten voor jezelf te doen die onzekerheid wegneemt, zou het jammer zijn als je het niet probeert! Je kan bovendien ook starten als zelfstandige in bijberoep: zo heb je rustig de tijd om alles op een rijtje te zetten alvorens je een finale beslissing neemt.