Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Wanneer start je met de zoektocht naar je eerste job?

Die jaren op de hogeschool of universiteit lijken wel voorbij gevlogen en jouw afstudeerdatum nadert met rasse schreden. Next up? De zoektocht naar jouw eerste job. Maar wanneer ga je hiermee van start? En hoe pak je dat juist aan?

Bright Plus

2 min. leestijd

Bedrijven gaan al vroeg op zoek naar young graduates

Het antwoord op de vraag wanneer je juist aan die zoektocht begint, is natuurlijk erg persoonlijk en hangt ook af van wanneer je effectief wilt starten. Maar toch raden we aan om de zoektocht niet te lang uit te stellen.  Vele bedrijven binnen namelijk al in het voorjaar volop te rekruteren. Doordat budgetten zijn bepaald en bedrijven op zoek gaan naar talent om de uitdagingen van het nieuwe jaar het hoofd te bieden, zijn de eerste maanden van het jaar ideaal om jouw kans te wagen.

Niet alleen kan je je zo zonder zorgen focussen op jouw eindexamens en nadien genieten van een deugddoende vakantie, aangezien jij je contract al even op zak hebt. Maar door goed op tijd te starten met je zoektocht ben je ook je concurrentie een stapje voor.

Een goede voorbereiding is goud waard

Ook al solliciteer je nog niet onmiddellijk, het is zeker de moeite waard om op tijd te starten met een erg belangrijke denkoefening: welke job past bij mij? Want het is noodzakelijk om hier voldoende tijd aan te besteden.

Dat begint eerst en vooral met een fit met de job. Passen de functievereisten van de job bij mij? Maak een lijst van jouw sterke punten en zaken die je graag doet maar ook van wat je minder graag doet of minder goed kan. Dit kan je later gemakkelijk gebruiken om naast de functieomschrijving te leggen en zo een weloverwogen beslissing te nemen.

Maar denk verder dan enkel de job. Lijst voor jezelf even op wat jij belangrijk vindt in een werkgever, maar ook in een team. Werk je graag voor een grote organisatie, of spreekt een klein bedrijf jou toch eerder aan? Welke waarden en bedrijfscultuur zijn voor jou belangrijk? Breng dit alvast in kaart zodat je vlot kan starten met de zoektocht naar een job die echt bij jou past.

Het sollicitatieproces duurt vaak langer dan gedacht

Weet tot slot dat je de job niet op 1 2 3 te pakken hebt want solliciteren kost best wat tijd. Je moet een cv opstellen, een sollicitatiebrief schrijven en deze moeten dan nog eens voor elke interessante vacature op maat worden opgemaakt. Je kandidaat stellen voor een job doe je niet snel snel tussen andere taken door, maar vraagt jouw volle aandacht.

En ook voor bedrijven is het vinden van een nieuwe collega tijdrovend. Hoewel het selectieproces bij vele bedrijven het voorbije jaar heel wat is ingekort, zijn lange sollicitatieprocedures niet uitzonderlijk. Bedrijven nemen namelijk graag de tijd om goede kandidaten echt te leren kennen. Vaak staan er bijgevolg verschillende gesprekken gepland, waarbij je vaak een medewerker van HR, jouw toekomstige manager en eventueel al enkele collega’s ontmoet. Hou er dus rekening mee dat er heel wat tijd kan zitten tussen het versturen van jouw cv en een eventuele contractondertekening.

Ben je op zoek naar je eerste job maar weet je niet goed waar juist te beginnen? Neem contact op, onze consultants ondersteunen je graag in deze belangrijke zoektocht.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more