Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Welke 5 skills moet je als assistant zeker onder de knie hebben?

De afgelopen tien jaar is de assistantfunctie helemaal veranderd en dat heeft ook een impact op de skills waarover assistants moeten beschikken. Een nieuwe, snel veranderende wereld vraagt om een nieuwe manier van werken en om nieuwe vaardigheden. Zie jij een job als assistant zitten? We vertellen je graag welke 5 skills je dan zeker moet hebben.

Bright Plus

2 min. leestijd

Communicatieskills

Werkgevers benadrukken nog steeds het belang van sterke communicatieve vaardigheden. Zowel online als offline, mondeling als schriftelijk moeten assistants communicatief sterk in hun schoenen staan, in verschillende talen. Het is vaak hun verantwoordelijkheid om complexe boodschappen helder en gestructureerd over te brengen via presentaties, e-mails, commerciële berichten, de website of posts op sociale media.

Daarbij moeten ze bovendien ook oog hebben voor de layout en de manier waarop ze die boodschap overbrengen. De kracht ervan zit immers deels in de verpakking en de tone of voice.

Plannen en organiseren

Meertalige professionals die enkel uitvoerend werken zijn stilaan zeldzaam. Steeds vaker fungeren ze daarentegen als regisseurs: ervaren projectmanagers die hele projecten van A tot Z in goede banen leiden. Plannen en organiseren is daarbij een onmisbare vaardigheid. Als projectleiders moeten ze planningen opstellen en de timing ervan bewaken, een overzicht houden over de verschillende deeltaken, de budgetten in kaart brengen en instaan voor de vlotte samenwerking tussen verschillende managers, teams of afdelingen.

Persoonlijk leiderschap

Bij leiderschap denken mensen vaak aan het leiden van een team of organisatie. Toch is leiderschap over jouw eigen prestaties, groei en carrière minstens even belangrijk.

Persoonlijk leiderschap betekent dat assistants in staat zijn om hun doelen te realiseren door optimaal gebruik te maken van hun kennis en talenten. Ze weten wat hun drijfveren zijn, maar zijn zich ook bewust van hun zwakke punten en mogelijke valkuilen. Ze weten tot slot hoe ze dat allemaal optimaal kunnen inzetten in hun job door op een bewuste manier keuzes te maken, zowel zakelijk als privé.

Flexibiliteit en veerkracht

De coronacrisis was een veerkrachtexperiment zoals we dat nog nooit hebben meegemaakt. De assistantfunctie vraagt nu meer dan ooit om flexibiliteit en een gezond aanpassingsvermogen. Enerzijds omdat de jobinhoud voortdurend wordt bijgestuurd en aangevuld, anderzijds omdat corona heeft aangetoond dat veerkracht in de toekomst essentieel zal blijven als we optimaal willen fungeren in een immer veranderende wereld. Wie daar met een positieve instelling tegenover staat, behaalt de beste resultaten.

Futureproof assistants weten vlot om te gaan met deze wisselende omstandigheden en werksituaties. Ze weten raad bij onvoorziene omstandigheden en hebben in dat opzicht kenmerken van een crisismanager. Zo kunnen ze op elk moment en binnen elke situatie snel en gericht schakelen. Ze omarmen verandering, kijken vooruit en benutten de opportuniteiten die de situatie biedt.

Learning agility

In een snel veranderende wereld is levenslang leren een absolute must. Een job voor het leven bestaat vandaag niet meer. Gemiddeld oefenen werknemers nog maar vier jaar dezelfde jobinhoud of functie uit. Er komen ook steeds meer nieuwe functies bij. Volgens de prognose bestaat de helft van de jobs die we in 2030 zullen uitoefenen vandaag zelfs nog niet (1). Niet enkel bedrijven, maar ook hun werknemers moeten dus wendbaar zijn. Op zoek gaan naar manieren om bij te scholen, te leren en te ontwikkelen zorgt ervoor dat hun skills blijven aansluiten bij de noden van de arbeidsmarkt.

Zie jij een job als assistant wel zitten? Dat begrijpen we, want nog nooit bood de functie zoveel kansen en groeiperspectieven. Neem een kijkje tussen onze jobs, we helpen je graag verder.

 

(1) Fokus online (2021). ‘Een bedrijf kan pas groeien als elke medewerker dat doet’. Geraadpleegd via https://www.fokus-online.be/business/carriere/een-bedrijf-kan-pas-groeien-als-elke-medewerker-dat-doet/ (Geopend op 06/01/2022)

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more