Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Werkgeluk: wat kan je zelf doen?

Deze week vieren we de week van het werkgeluk. En dit topic is nu belangrijker dan ooit, want door corona kwam ons mentaal welzijn onder druk te staan. Gelukkig zetten steeds meer bedrijven volop in op het geluk van hun medewerkers. Maar je kan ook heel wat zelf doen! We geven je graag enkele tips om je werkgeluk naar een hoger niveau te tillen.

Bright Plus

2 min. leestijd

Zoek betekenis in je werk

Het maakt niet uit welke functie je uitoefent, elke medewerker draagt zijn of haar steentje bij. Als je het gevoel hebt dat je zinvol werk doet, gaat je niet alleen motivatie maar ook je werkgeluk er snel op vooruit. Je bent trots op je werk en draagt bij aan het grotere geheel.

Zoek daarom betekenis in je werk. Heb je een klant verder geholpen? Of een mailing opgemaakt die mooie resultaten opleverde? Vier elk succes, hoe klein ook. Zorg daarnaast dat je je kan vinden in de missie en visie van jouw werkgever. Wanneer jij achter de bedrijfsdoelen staat, is je werk ook zinvol voor jou.

Wees niet te hard voor jezelf

Iedereen maakt fouten, dus jij ook. Wees daarom positief en vergevingsgezind voor jezelf. Als het goed gaat, durf jezelf dan een compliment te geven. Het zal je alleen maar motiveren om het volgende keer minstens even goed te doen! Wees ook niet te streng voor je collega’s. Help hen als ze even ergens tegenaan lopen, dan zullen zij hetzelfde doen voor jou. Want teamwork makes the dream work!

Zoek uitdaging in je job

Bepaal objectieven voor jezelf: dit werkt motiverend en je houdt er een voldaan gevoel aan over. Zit er niet voldoende uitdaging in je takenpakket? Praat met je leidinggevende zodat jullie samen op zoek kunnen naar nieuwe taken en verantwoordelijkheden. Zo vermijd je dat de verveling toeslaat en dat je je slecht voelt op het werk. Niks belet je trouwens om zelf met creatieve ideeën op de proppen te komen. Wedden dat je baas je zin voor initiatief op prijs stelt?

Splits grote taken op in kleine stukjes

Ervaar je stress en weet je even niet meer wat eerst gedaan? Lijst dan alle grote taken op en splits ze in meerdere kleine taken. Voer ze stuk voor stuk uit, het zal je veel voldoende geven om ze één voor één te kunnen afvinken. Lukt het toch niet om je volledige checklist af te werken? Wees niet bang om te delegeren en tijdig hulp te vragen aan je collega’s.

Leer elke dag iets nieuws

Er is niets zo fijn als bijleren en elke dag te groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Neem daarom jouw groei zelf in handen. Zijn er opleidingsmogelijkheden? Of webinars die mogelijks interessant kunnen zijn? Neem hier dan zeker aan deel.

Maar leren via klassieke opleidingen is maar een klein aspect van jouw professionele groei. Je leert ook enorm veel van je leidinggevende en teamleden. Deel daarom jouw tips & tricks, en sta ook steeds open voor het advies en de kennis van anderen.

Vraag regelmatig feedback

Feedback is breakfast for champions! Feedback doet je groeien, op heel wat verschillende manieren. De deur openzetten voor feedback is niet altijd gemakkelijk en kan best confronterend zijn. Maar het is tegelijk de enige, echt effectieve manier om te weten te komen hoe het verder moet en met welke werkpunten je best aan de slag gaat. Vaak verliezen mensen hun motivatie, omdat ze geen idee hebben hoe er over hen of hun werk gedacht wordt, wat ze in de ogen van hun leidinggevenden bijdragen aan het bedrijf en hoe belangrijk hun functie en werk wel is. Durf daarom feedback te vragen, maar ook te geven. Je zal er niet alleen persoonlijk, maar ook als team pijlsnel door groeien.

Wil je nog meer tips om gelukkiger te zijn op het werk? Neem dan zeker een kijkje tussen onze blogs of webinars. We wensen je alvast veel werkplezier!