Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zoveel uur mag je wekelijks werken

Hoeveel uren telt een ‘normale’ voltijdse werkweek in België? 36, 38 uur of 40 uur? En wat met inhaalrustdagen en flexibele uurroosters? Een overzicht.

Bright Plus

1 min. leestijd

Maximaal 40 uur

Volgens de Belgische wet telt een voltijdse werkweek 38 uur. Meer uren kloppen mág, zolang het er wekelijks niet meer dan 40 zijn. Je hebt dan jaarlijks recht op maximaal 12 inhaalrustdagen, ook adv-dagen genoemd. Dankzij die arbeidsduurvermindering kom je toch uit op een gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 38 uur. Sommige paritaire comités verminderen de wekelijkse arbeidsduur van 38 uur. In de metaalverwerking telt een voltijdse week bijvoorbeeld 37,75 uur. En in de banksector is dat 35 – wie hier meer werkt, krijgt ter compensatie extra vakantie.

Niet meer dan 8 uur per dag

In België mag je maximaal 8 uur per dag aan de slag zijn, al zijn er uitzonderingen. Ben je bijvoorbeeld meer dan 14 uur van huis voor je werk? Dan mag je per dag 10 uur werken. Er is ook een ondergrens: per arbeidsprestatie moet je minimaal 3 uur werken. Maar ook daarvan kunnen bedrijven via een cao afwijken.

Flexibel uurrooster

Moet je met een 38 urencontract elke week precies aan 38 uur komen? Nee, sinds 2017 is dat niet altijd een vereiste. De wet wendbaar werk laat toe dat je jouw werk afstemt op de drukte in je organisatie. Dat betekent: kortere dagen in kalme periodes, langere dagen bij piekmomenten (maximaal 45 uur per week). Let op: je werkgever beslist of hij die versoepeling toestaat of niet.

Zaterdag vrije dag sinds 1955

De vijfdaagse werkweek van maandag tot vrijdag is het best ingeburgerd. Waarom we uitgerekend zaterdag en zondag tot het weekend rekenen? Bij de introductie van de christelijke kalender werd bepaald dat zondag een rustdag is – zo staat het in de Bijbel. En in België telt sinds 1955 ook zaterdag mee als vrije dag: het resultaat van een aantal zaterdagstakingen. Ons weekend van twee dagen bestaat dus minder lang dan je zou denken.

Natuurlijk zijn er heel wat mensen wél in de weer tijdens het weekend. Zij hebben dan een of meer vrije dagen in de week. Denk bijvoorbeeld aan volcontinudiensten, de retailsector en de horeca.

Events en trainingen op de agenda