Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

‘Goodbye assistant, hello professional?’ Een beroep in volle evolutie

De assistants van vandaag worden meer en meer professionals in hun vakdomeinen. Hun rol binnen een bedrijf is de laatste jaren sterk veranderd: ze krijgen meer verantwoordelijkheden, werken projecten van a tot z uit en geven mee richting aan de strategie van een team of organisatie.

Bright Plus

2 min. leestijd

Is de functietitel ‘assistant’ dan nog up-to-date? En kunnen we nog één term gebruiken die alle ladingen dekt? In ons boek Goodbye assisant, hello professional?’ analyseren we de evolutie van assistants richting meertalige professionals. Hier geven we je alvast een voorsmaakje.

Het takenpakket verschuift

De term ‘assistant’ komt van het Engelse ‘to assist’ — helpen of ondersteunen. Vroeger speelden assistants inderdaad eerder een ondersteunende rol, met vooral administratieve en uitvoerende taken. Zo’n vijftien jaar geleden was er al een verschuiving naar een meer coördinerende rol, en intussen ontwikkelden deze professionals zich tot procesbegeleider en expert in hun vakgebied (van hr over marketing tot sales).

Door digitalisering, globalisering en toenemende concurrentie op de huidige arbeidsmarkt, blijven de vaardigheden van deze professionals in beweging. Digitale tools nemen bijvoorbeeld bepaalde uitvoerende taken over of maken ze eenvoudiger, zoals agendabeheer en travelmanagement. Daarnaast kennen moderne bedrijven een vlakkere organisatiestructuur. De focus ligt nu op samenwerking en kruisbestuiving: hoe kunnen we van elkaar leren over de verschillende teams en afdelingen heen, om zo tot betere, efficiëntere en impactvolle resultaten te komen?

Dat alles maakt dat er meer ruimte is om te groeien en vrijheid om te ondernemen. Met een goede dosis zelfkennis en persoonlijk leiderschap kunnen professionals hun takenpakket mee vormgeven en hun eigen jobinhoud boetseren. Die nieuwe manier van werken vraagt een groot aanpassingsvermogen, maar creëert ook kansen.

De verwachtingen groeien

Leidinggevenden hebben meer dan ooit nood aan expertise, flexibiliteit en veerkracht, dus zoeken ze professionals met een unieke combinatie van kennis en skills. Een uitgebreider takenpakket en diepgaande specialisatie brengen ook een grotere verantwoordelijkheid met zich mee. Dus willen bedrijven voor de assistantfunctie vooral hoger opgeleide, professionals met een goede talenkennis aanwerven. Zij zitten boordevol potentieel en kunnen meegroeien met de organisatie. Want verandering is de enige constante in de bedrijfswereld én op de arbeidsmarkt …

Leidinggevenden hebben meer dan ooit nood aan expertise, flexibiliteit en veerkracht, dus zoeken ze professionals met een unieke combinatie van kennis en skills.

Van assistant naar meertalige professional

De job van assistant blijkt in deze tijd opvallend veeleisender, maar ook veel uitdagender, boeiender en veelzijdiger — terwijl de functietitel nog altijd focust op het ondersteunende aspect. Een dynamische job verdient een titel die kwaliteit en gedrevenheid uitstraalt. We merken dat in bepaalde bedrijven de term al wordt vervangen ‘coördinator’, ‘officer’ of ‘specialist’. Daarom zochten we met deze medewerkers, docenten aan hogescholen en werkgevers een nieuwe naam voor deze veelzijdige functie. Na de rondetafelgesprekken en ons marktonderzoek stellen we de verzamelterm ‘meertalige professional’ voor, om de verscheidenheid en professionaliteit van de functie te accentueren.

Maar dekt dat de lading en is het voldoende duidelijk wat bedrijven verwachten van deze experten? In ’Goodbye assistant, hello professional?’ zoeken we een antwoord op deze vragen en gaan we dieper in op de (r)evolutie van het assistantberoep. Het is een actuele weergave van de veranderende markt voor iedereen die van ver of nabij betrokken is: meertalige professionals, managers, studenten, docenten en iedereen die deze mooie functie overweegt. Nieuwsgierig? Bestel het boek of luister naar onze podcast.