Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe overtuig je je eerste werkgever?

Je bent net afgestudeerd en wil graag zo vlug mogelijk aan de slag. Hoe zorg je ervoor dat die brok goesting ook resulteert in een geweldige eerste job? We zetten enkele tips voor je op een rijtje zodat het solliciteren van een leie dakje loopt.

Bright Plus

2 min. leestijd

1. Leer het bedrijf kennen

Zoek verder dan de website. Ken je mensen die in dat bedrijf of in dezelfde sector werken? Informeer naar hun ervaringen en de moeilijkheden die ze er ervaren. Denk je hierop een antwoord te kunnen bieden? Pas dan je CV in die zin aan.

2. Personaliseer je sollicitatiebrief

Dat gaat uiteraard verder dan enkel het aanpassen van de geadresseerde. Geef in je brief duidelijk aan welke meerwaarde jij te bieden hebt. Speel al je troeven uit. En weet dat recruiters zich blauw ergeren aan de standaardformuleringen.

3. Overtuig op de juiste manier

Laat tussen de regels door merken dat je beschikt over de juiste vaardigheden en competenties. Dat doe je door in je brief zelf eenvoudige adjectieven te gebruiken of door relevante ervaring aan te stippen in je CV. Let wel: subtiel is het sleutelwoord.

4. Elke ervaring telt mee

Niet alleen je werkervaring telt. Ook vrijwilligerswerk dat je deed bij het Rode Kruis, je inzet voor de lokale jeugdbeweging, animatie in het bejaardentehuis van je oma… Ga op zoek naar het engagement in je vrije tijd en maak er een pluspunt van.

5. Gebruik je on- én offline netwerk

Iedereen gebruikt de sociale media bij het solliciteren. Ga echter een stap verder en zoek ook buiten die virtuele wereld naar een link met het bedrijf. Leg bijvoorbeeld contact met andere werknemers via familie of vrienden. De wereld is soms heel erg klein.

6. Neem zelf het initiatief

Solliciteer, ook al is er geen vacature. Spontane sollicitaties wekken de indruk dat je echt gemotiveerd bent om iets bij te dragen. Misschien word je alsnog uitgenodigd. Of bewaart men je gegevens en maak je meer kans bij een nieuwe vacature.

7. Praat als een werknemer

Word je uitgenodigd voor een gesprek, dram dan niet door over jezelf (en hoe geweldig jij wel bent). Stel van bij het begin relevante vragen. Doe alsof je al deel uitmaakt van het team en reik oplossingen aan voor de problemen waarmee het bedrijf te maken heeft. Je voert geen sollicitatiegesprek, je bent op een crisisvergadering…

8. Je hebt recht op feedback

Niet iedereen wordt na de eerste ronde aangenomen. Vraag, liefst telefonisch, waarom je niet weerhouden bent. Afgewezen worden is niet leuk, maar je kunt er wel uit leren.

9. Ze komt wel, die droomjob

Wees geduldig. Soms duurt het langer dan verwacht voor je een eerste uitnodiging te pakken krijgt. Panikeer niet als je na drie maanden nog niet aan de slag bent. Zelfzeker volhouden is de boodschap.

Bright Plus heeft heel wat leuke uitdagingen ook voor starters. Bekijk onze vacatures online of solliciteer spontaan.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more