Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe wordt mijn vakantiegeld berekend?

Dat je recht hebt op vakantiedagen, weet je ongetwijfeld wel. Daarnaast heb je recht op vakantiegeld. Dit bestaat uit de doorbetaling van je loon tijdens vakantiedagen (enkel vakantiegeld) en een vergoeding om vakantiekosten te betalen (dubbel vakantiegeld).

Josefien De Bock

1 min. leestijd

De doorbetaling van het loon geldt enkel voor bedienden. Arbeiders hebben geen betaald verlof: wanneer ze een dag vakantie nemen, ontvangen ze geen loon. Ze krijgen wel enkel en dubbel vakantiegeld in één keer, dus qua bedrag komt dit op hetzelfde neer.

Wie betaalt mijn vakantiegeld?

Bij bedienden en ambtenaren is het de werkgever die het vakantiegeld betaalt. Arbeiders ontvangen het via de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie, waaraan hun werkgever een sociale bijdrage betaalt.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Als bediende ontvang je je loon door per opgenomen vakantiedag (enkel vakantiegeld). Het dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van je bruto maandloon van de maand waarin de berekening plaatsvindt (meestal maart/april van het vakantiejaar), vermenigvuldigd met je tewerkstellingspercentage van het vakantiejaar (het voorgaande jaar).

Voorbeeld: je hebt 8 maanden gewerkt in het vakantiedienstjaar. Je bruto maandloon bedraagt 3.500€ in de maand maart van het vakantiejaar => Je dubbel vakantiegeld bedraagt 3.500€ x 92% x 8/12 = 2.146€.

Wanneer krijg ik mijn vakantiegeld?

Bedienden en ambtenaren krijgen het enkel vakantiegeld van hun werkgever wanneer ze vakantie opnemen. Het dubbel vakantiegeld ontvangen ze net voor hun hoofdvakantie. Doorgaans is dit in mei of juni, aangezien de meesten in de zomermaanden hun ‘groot verlof’ plannen. Arbeiders ontvangen hun vakantiegeld (enkel en dubbel) van de vakantiekas tussen 2 mei en 30 juni.

Wat als ik ontslag neem?

Als je van werk verandert, krijg je als bediende vertrekvakantiegeld uitbetaald op de datum van je vertrek. Dit bedrag is gebaseerd op het aantal vakantiedagen die je nog niet had opgenomen en de opgebouwde vakantierechten voor het komende jaar. Je nieuwe werkgever betaalt je ook vakantiegeld, maar mag het al uitbetaalde vertrekvakantiegeld in mindering brengen. Dit wil zeggen dat je in het eerste jaar op je nieuwe werk weinig of geen loon zal krijgen in de maand waarin het dubbel vakantiegeld betaald wordt aan je collega’s. Je hebt dit geld namelijk al gekregen bij je ontslag. Hou hier zeker rekening mee. Voor arbeiders is het anders: zij krijgen het enkel en dubbel vakantiegeld het jaar nadien van het vakantiefonds van de werkgever voor wie ze werkten in het vakantiedienstjaar.

Wil je graag meer weten? Neem een kijkje tussen onze blogs

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more