Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Kan ik niet-opgenomen vakantiedagen overdragen naar volgend jaar?

Als werknemer heb je recht op 20 dagen wettelijke vakantie per jaar. Het is verplicht om deze op te nemen tussen 1 januari en 31 december van het vakantiejaar. Je mag ze niet overdragen naar het volgende werkjaar of laten uitbetalen.

Josefien De Bock

1 min. leestijd

Dus als je ze niet opneemt, ben je ze kwijt. In geval van overmacht (bv. langdurige ziekte, arbeidsongeschiktheid, zwangerschapsverlof, burn-out) betaalt je werkgever je vakantiegeld voor de niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen wel uit op het einde van het vakantiejaar. Voor arbeiders is de situatie anders. Zij krijgen hun vakantiedagen in één keer uitbetaald door de vakantiedienst, niet door de werkgever. Ze krijgen dus altijd vakantiegeld voor al hun wettelijke verlofdagen, ook al hebben ze die niet allemaal ogenomen.

Voor de extra vakantiedagen, die de werkgever toekent naast de wettelijke verlofdagen, geldt een andere regeling. De werkgever mag hier zelf kiezen wat er gebeurt met niet-opgenomen dagen. Zo kan er in het arbeidsreglement staan dat die kunnen overgedragen worden naar het volgende jaar.

Goed plannen is de boodschap!

Het is dus aan te raden om je vakantie goed te spreidendoorheen het jaar, zodat je in december niet plots nog veel verlof ‘moet’ nemen. Dat is niet leuk voor je werkgever, want die moet ook rekening houden met de planning van de collega’s. Het eindejaar is een populaire vakantieperiode en als iedereen op hetzelfde moment afwezig is, kan dit tot problemen leiden in het bedrijf.

Maar er is misschien nog een betere reden om regelmatig vakantie te nemen tijdens het jaar: je eigen gezondheid. De weekends zijn bij veel mensen zodanig druk, dat ze niet volstaan om hun batterijen op te laden. Je hebt echt vrije dagen nodig om los te komen van je job en volledig te ontspannen. Het hoeft niet altijd een lange vakantie te zijn; eens enkele dagen ertussenuit kan al zoveel deugd doen! Daarna ben je extra gemotiveerd om weer aan de slag te gaan. Dat is goed voor je productiviteit én leuk voor je baas en collega’s. Win-win!

Wil je graag meer weten? Neem een kijkje tussen onze blogs.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more