Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Solliciteren in 2022: wat is er veranderd in het sollicitatieproces?

Op zoek naar een nieuwe job? Dan zou je jouw nieuwe werkgever weleens erg snel kunnen vinden. De welbekende war for talent laait immers weer hoog op. Bedrijven zijn op zoek naar sterke profielen en willen die zo snel mogelijk aan het werk zetten. Het sollicitatieproces is door die strijd om de beste talenten wel wat veranderd, maar hoe?

Bright Plus

3 min. leestijd

’t Leven is aan de rappen

Willen bedrijven de war for talent winnen en de beste kandidaten binnenhalen, dan moeten ze snel actie ondernemen. De doorlooptijd van een vacature is daardoor heel wat korter geworden. Goednieuws voor jou! Want je mag veel sneller dan vroeger een antwoord verwachten op jouw sollicitatie.

Online sollicitatiegesprekken blijven

Tijdens de coronapandemie hebben heel wat bedrijven sollicitatiegesprekken online laten doorgaan. Gemakkelijk en efficiënt, zowel voor jou als voor de werkgever. In 2022 zal die trend blijven en zullen vooral eerste of verkennende gesprekken nog vaak online verlopen.

Maar net als bij thuiswerk zal ook hier een hybridemodel ontstaan: naast die online gesprekken raden we aan dat er toch minstens één gesprek op kantoor zal doorgaan. Dat is interessant voor jou, want zo kan jij de sfeer op de werkvloer eens opsnuiven, de bedrijfscultuur leren kennen en misschien zelfs al toekomstige collega’s ontmoeten.

Heb je een online sollicitatiegesprek in de agenda staan? Bereid je dan zeker goed voor: hou je cv bij de hand, neem er de functieomschrijving bij en zorg voor een rustige plek om het gesprek te voeren. En hoewel de dress code bij thuiswerk ietsje losser is dan wanneer je naar kantoor gaat, is het voor een online sollicitatiegesprek toch aangeraden om je op te kleden, zoals je zou doen voor een face-to-face kennismaking.

Gebruik de grote spelers

Grote spelers zoals LinkedIn hebben het vacaturelandschap de voorbije jaren hertekend. Benut de mogelijkheden van zulke kanalen dan ook volop, want de kans is heel groot dat een recruiter of toekomstige leidinggevende op zoek gaat naar een nieuwe collega via LinkedIn. Zorg er dus voor dat jouw profiel helemaal up-to-date is en maak gebruik van de mogelijkheid om informatie te posten op jouw profiel. Belangrijke publicaties, updates, maar ook beeld en video kunnen ervoor zorgen dat je opvalt.

Via de smartphone

We surfen allemaal steeds meer via onze smartphone in plaats van enkel de laptop of pc. Je hebt misschien ook al naar vacatures gezocht via jouw gsm. Steeds meer vacatures zijn dan ook aangepast aan een mobiele ervaring, zodat je makkelijk kan solliciteren via jouw smartphone. Belangrijke documenten, zoals je cv, heb je dus best op je smartphone staan zodat je meteen kan reageren op een interessante vacature.

Focus op andere vragen

We leven in een snel veranderende en complexe wereld. Zowel werkgevers als werknemers moeten kunnen omgaan met de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Flexibiliteit en veerkracht zijn belangrijke skills geworden en recruiters zullen hier tijdens jouw sollicitatiegesprek ongetwijfeld naar polsen. Verwacht je dus aan vragen die gefocust zijn op deze nieuwe skills. Jouw digitale kennis zal evenzeer aan bod komen, want ook dat is niet meer weg te denken uit onze jobs.

Jij krijgt uiteraard ook de kans om vragen te stellen aan de recruiter of jouw toekomstige leidinggevende. De mogelijkheid om thuis te werken, is voor veel mensen bijvoorbeeld erg belangrijk geworden. Als dit voor jou ook zo is, kan je zeker vragen of…

  • … thuiswerk mogelijk is? Zo ja, op welke dagen en hoe wordt het geregeld?
  • … je voldoende ondersteuning krijgt om je job uit te voeren wanneer je van thuis uit werkt?
  • … hoe de onboarding zal verlopen indien je deels thuis werkt?
  • … ze kunnen vertellen hoe hun HR-processen eruitzien als er vaker van thuis wordt gewerkt? 

Wil jij je kans wagen en ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan zeker een kijkje tussen onze jobs!

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more