Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Vakantie in je eerste werkjaar? Dit moet je weten

Je gaat binnenkort aan de slag, dus echt aan vakantie denken doe je nu misschien nog niet. Maar dat kan binnen enkele maanden wel anders zijn. Maar heb jij dan al recht op een break en hoe zit dat dan met je loon?

Bright Plus

1 min. leestijd

In de eerste plaats moet je weten dat de sector waarin je werkt een invloed kan hebben op het aantal vakantiedagen waar jij recht op hebt. Werk je voor de Vlaamse overheid, dan heb je standaard 35 vakantiedagen. Als medewerker bij de Federale overheid krijg je als starter zo’n 24 vakantiedagen.

In de privésector ligt dit anders. Het aantal vakantiedagen is dan afhankelijk van het aantal werkdagen in het voorgaande jaar. Als je een volledig jaar gewerkt hebt, heb je in het volgende jaar recht op 20 of 24 dagen vakantie (vijf- versus zesdagenweek). Gelukkig wordt er voor starters een uitzondering gemaakt en kunnen zij ook zonder eerdere werkervaring aanspraak maken op vakantie. Er zijn namelijk twee bijzondere regelingen: de jeugdvakantie voor jonge werknemers en de Europese of aanvullende vakantie.

Jeugdvakantie

Je hebt recht op 4 weken vakantie, maar enkel als:

  • je op 31 december van dit jaar jonger bent dan 25,
  • je afgelopen jaar je studies beëindigd hebt,
  • je na je studies gewerkt hebt in loondienst, waarbij je gedurende 1 maand verbonden was door een arbeidsovereenkomst, waarvan tenminste 13 gewerkte arbeidsdagen.

Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan je jeugdvakantiedagen opnemen vanaf het volgende werkjaar. Je ontvangt hierbij geen vast loon van je werkgever, maar een jeugdvakantieuitkering van de RVA. Je vraagt de vakantie aan via een formulier op de RVA-website (C103 Jeugdvakantie).

Europese of aanvullende vakantie

De Europese of aanvullende vakantie zijn een aantal aanvullende betaalde vakantiedagen die je kan opnemen als er aan enkele voorwaarden voldaan is.

Zo moet je in hetzelfde kalenderjaar:

  • minstens 3 maanden gewerkt hebben (aanloopperiode)
  • al je eventuele wettelijke vakantiedagen opgebruikt hebben,
  • een activiteit in dienst van één of meerdere werkgevers hebben aangevat of hervat.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, heb je recht op je aanvullende vakantie. Vanaf de laatste week van de aanloopperiode heb je recht op vijf vakantiedagen (zes als je zes dagen per week werkt) en na deze aanloopperiode ontvang je per periode van drie maanden telkens een weekaanvullende vakantie.

Ben jij op zoek naar je eerste uitdaging? Neem een kijkje tussen onze openstaande jobs, we helpen je graag verder.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag Bright Young Grads | Roeselare

Roeselare

app.event.read_more