Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Weer aan de slag tijdens je ziekteverlof

Je bent nog niet helemaal hersteld en wil terug aan de slag. Is dat wel verstandig? Ziek zijn is niet leuk. En al zeker niet als je nog maar pas in dienst bent. De verleiding is groot om dan vroeger terug te keren uit ziekteverlof.

Bright Plus

2 min. leestijd

‘Sinds kort werk ik als productieassistente bij een theatergezelschap, een job die me op het lijf geschreven is. We werken naar een première toe en net nu haalt een fikse verkoudheid me onderuit. Van een slechte timing gesproken! Doordat niemand mijn taken helemaal kan overnemen, ben ik bang dat alles in het honderd zal lopen. Ik voel me ondertussen al iets wat beter, maar mijn ziektebriefje loopt nog tot overmorgen. Is het een goed idee om nu al terug aan de slag te gaan?’ (Annelien, Gent)

Ziek is ziek

Een geneesheer schrijft niet zomaar een afwezigheidsattest uit. Hij of zij houdt rekening met de aard van je ziekte en met de tijd die nodig is om te genezen. Als je onvoldoende herstelt, is de kans op hervallen groter. Bovendien bestaat de kans dat je je collega’s of klanten ‘aansteekt’. Om te vermijden dat de hele afdeling de volgende week uitvalt, blijf je dus best nog thuis.

Wettelijke risico’s

Het komt er dus op neer dat je goed overlegt. In de eerste plaats met je (huis)arts, met wie je meestal toch een vertrouwelijke relatie hebt. Misschien heb je genoeg aan een week in plaats van tien werkdagen? Laat bovenal het gezond verstand spreken.

Ook een gesprek met je baas kan voor veel verheldering zorgen. Misschien kun je van thuis uit wat werken. Of - als je je helemaal beter voelt – kunnen alle papieren in orde gebracht worden zodat je al snel terug aan de slag kunt, zonder wettelijke risico’s voor beiden.

Daarom heeft de werkgever de mogelijkheid je te laten onderzoeken door een arbeidsgeneesheer om te zien of je wel degelijk in staat bent de contractueel bepaalde prestaties uit te voeren. Je kunt zo’n onderzoek weigeren, maar daarmee wek je misschien een verkeerde indruk.

Communicatie

Het komt er dus op neer dat je goed overlegt. In de eerste plaats met je (huis)arts, met wie je meestal toch een vertrouwelijke relatie hebt. Misschien heb je genoeg aan een week in plaats van tien werkdagen? Laat bovenal het gezond verstand spreken.


Ook een gesprek met je baas kan voor veel verheldering zorgen. Misschien kun je van thuis uit wat werken. Of - als je je helemaal beter voelt – kunnen alle papieren in orde gebracht worden zodat je al snel terug aan de slag kunt, zonder wettelijke risico’s voor beiden. Wie ziek is kan taken delegeren of van thuis uit werken.

Heb je nood aan extra tips? Neem dan een kijkje tussen onze andere artikels.

 

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more