Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Werken als personal assistant, iets voor jou?

Achter elke succesvolle manager staat een getalenteerde assistant. Die rol is op jouw lijf geschreven als jij op je cv kan uitpakken met je organisatietalent en je betrouwbaarheid. Maar wat houdt de job van personal assistant precies in? Wat moet je kunnen om personal assistant te zijn? En wat verdient de rechterhand van een manager dan?

Bright Plus

2 min. leestijd

Wat houdt de job van personal assistant in?

Hoewel de rol van personal assistant (PA) ook vandaag voor een groot deel bestaat uit het assisteren van een manager of CEO, is de manier waarop dat moet gebeuren erg geëvolueerd. De verantwoordelijkheden groeien al vele jaren sterk mee met de functie en PA’s werken meer en meer op strategisch niveau samen met hun manager(s). De functie is zo breed geworden en wordt op zoveel verschillende manieren ingevuld dat we eerder spreken over een coördinerende of gespecialiseerde rol.

Concrete taken die je voor je rekening zal nemen, zijn:

 • het instaan voor administratie, agendabeheer, briefwisseling, presentaties en notulen;
 • het intern en extern aanspreekpunt zijn voor je manager(s) of team;
 • copywriting en vertalingen maken voor interne en externe communicatiedoeleinden;
 • het opvolgen vanprojecten;
 • het plannen en organiseren van vergaderingen, events, reizen, seminars en incentives en het onderhouden van contacten met reisbureaus, eventbureaus, hr- of communicatiepartners.

Wat moet je kunnen?

Met een goede dosis motivatie en een flexibele mindset kan je heel veel vaardigheden aanleren, zelfs on the job. Maar het blijft natuurlijk interessant om te weten op welke skills jij je best kan focussen.

Skills die jij voor deze functie goed zal kunnen gebruiken, zijn:

 • een dienstverlenend vermogen;
 • discretie en betrouwbaarheid;
 • planning- enorganisatietalent;
 • timemanagement;
 • nauwkeurigheid en stiptheid;
 • zelfleiderschap.

De juiste opleiding?

Hoe dichter een opleiding bij de beroepsrealiteit staat en hoe beter je een functie daardoor leert kennen, hoe meer je het salaris, de groeimogelijkheden en de afwisseling die een job als personal assistant biedt, voldoende hoog kan inschatten. Daarom kunnen we alleen maar toejuichen dat het aanbod aan gespecialiseerde opleidingen vandaag zo uitgebreid is.

Studies die goed aansluiten bij het takenpakket en de nodige vaardigheden zijn:

 • Professionele Bachelor Organisatie en Management;
 • Professionele Bachelor Bedrijfsmanagement;
 • Professionele Bachelor Communicatiemanagement;
 • Master Toegepaste Taalkunde (Vertaler, Tolk of Meertalige Communicatie);
 • Master (Bedrijfs)communicatie.

Doorgroeien, een mogelijkheid?

Heel wat mensen zijn in een job vooral op zoek naar een functie die ze graag doen, een organisatie waar ze zich goed voelen en een plek waar ze kunnen groeien. Als PA is dat laatste een garantie. Groeien kan binnen deze functie zowel horizontaal als verticaal.

Zo kan je enerzijds binnen je functie je takenpakket verruimen, meer verantwoordelijkheid krijgen, je vaardigheden verder ontwikkelen of nieuwe skills vergaren. Anderzijds kan een job als management assistant ook een springplank zijn naar een andere, hogere functie of op termijn zelfs een job als leidinggevende zelf.

Wat verdien je?

Als personal assistant ben je een veel gezocht profiel. Dat betekent dat je meestal kan rekenen op een zeer aantrekkelijk loonpakket. Dat pakket bestaat bovendien niet alleen uit het bedrag dat op het einde van de maand op je bankrekening wordt gestort. Je loon als PA wordt vaak aangevuld met een aantrekkelijk en gevarieerd pakket aan extralegale voordelen, zoals een smartphone en maaltijdcheques.

Daarnaast is je loon ook afhankelijk van bepaalde factoren, zoals je anciënniteit, de regio van tewerkstelling, de sector waarin je werkt, je opleidingsniveau, je ervaring… Om te weten te komen wat realistische loonverwachtingen zijn, kan je de salaristool van Bright Plus raadplegen.