Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Ziek tijdens je vakantie: wat gebeurt er met je verlofdagen?

Ziek worden is nooit fijn, en zeker niet tijdens je welverdiende vakantie. Maar er is goed nieuws! Want door een gelijkstelling van de Belgische wetgeving met het Europese recht kan je de verlofdagen die je hierdoor verliest vanaf het vakantiejaar 2024 recupereren op een later moment.

Josefien De Bock

1 min. leestijd

Geen verlies meer van vakantiedagen

 Momenteel gelden deze regels:

  • Word je ziek vóór de aanvang van je vakantie en zet de ziekte zich verder tijdens de vakantie? Dan kan je de verloren vakantiedagen later opnemen en krijg je een gewaardborgd loon van je werkgever voor de ziektedagen.
  • Word je pas ziek tijdens je vakantie? Dan kan je deze verlofdagen niet omzetten in ziektedagen, waardoor je ze kwijt bent.

Vanaf het vakantiejaar 2024 komt hier verandering in. Op 16 maart 2023 verscheen in het Belgisch Staatsblad een Koninklijk Besluit dat de Belgische vakantieregelgeving gelijkstelt met de Europese richtlijn. Hierdoor worden de vakantiedagen van werknemers die ziek worden tijdens hun wettelijke vakantie omgezet in ziektedagen. Op die manier kunnen ze de vakantiedagen op een later moment recupereren.

De voorwaarde is dat je je werkgever onmiddellijk op de hoogte brengt van je ziekte (binnen de 2 dagen na het doktersbezoek), een medisch attest bezorgt en aangeeft dat je de vakantiedagen later wil opnemen. Hou er rekening mee dat een medische controle mogelijk is, ook op je eventueel vakantieadres.

Overdragen van vakantiedagen

Volgens de huidige vakantiewetgeving moeten werknemers hun wettelijke vakantiedagen opnemen vóór het einde van het vakantiejaar. Doen ze dit niet, dan verliezen ze die dagen, want ze kunnen niet overgedragen worden naar het volgende kalenderjaar.

Ook dit verandert vanaf vakantiejaar 2024. Als je niet al je vakantiedagen kan opnemen tegen het einde van het jaar wegens ziekte, mag je ze nog opnemen tot 24 maanden na het einde van het vakantiejaar. Hou er wel rekening mee dat je geen vakantiegeld meer ontvangt voor die dagen wanneer je ze opneemt, aangezien je dat al uitbetaald krijgt uiterlijk tegen het einde van het voorgaande vakantiejaar.

Bijvoorbeeld: je plant 5 verlofdagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Je wordt echter ziek van 28 december tot 31 december 2024. De 4 geplande vakantiedagen die je niet kan opnemen door je ziekte, zal je nog kunnen opnemen tot 31 december 2025. Je krijgt je vakantiegeld voor die dagen wel al uitbetaald tegen 31 december 2024 ten laatste.

Wil jij graag meer weten over verlof of vakantiegeld? Neem een kijkje tussen onze blogs.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more