Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo kan je als meertalige professional verandering omarmen

Het assistantberoep is de voorbije jaren ingrijpend veranderd. Een belangrijke motor achter die evolutie? De digitalisering. Sovanna Hem, Human Capital Business Partner bij Agoria, vertelt waarom die geen bedreiging vormt, maar net kansen creëert om bijvoorbeeld een meer coördinerende rol op te nemen. En dat geldt niet alleen voor digital natives.

Bright Plus

2 min. leestijd

Digitalisering biedt kansen

In 2018 startte Agoria met het project ‘Be The Change’, om de angst voor digitalisering weg te nemen. Het doel van het project is namelijk om iedereen ervan te overtuigen dat dit net heel wat voordelen met zich meebrengt. “Veel werkgevers en werknemers vrezen nog dat er jobs zullen verdwijnen door de snelle evolutie en dat enkel digital natives aan de slag zullen blijven”, zegt Sovanna. “Akkoord, het digitale verhaal neemt bepaalde routinetaken over. Maar zo komt er voor werknemers net meer ruimte vrij om zich te verdiepen in hun sterktes en nieuwe dingen te leren.”

Nood aan nieuwe skills

Om mee te evolueren met de bedrijfswereld hebben medewerkers nieuwe skills nodig. “De belangrijkste vaardigheid is een open geest en de bereidheid om verandering te omarmen. Maar daar moet je proactief tijd voor vrijmaken. Zo kan je jezelf uitdagen en omscholen om vaardigheden en competenties te verwerven die beter aansluiten bij de actuele noden op de arbeidsmarkt. Veranderen is vooral durven — dat zal in de toekomst noodzakelijk blijken.”

Die nieuwe vaardigheden zijn ook belangrijk om ook op afstand op een goede en constructieve manier te kunnen samenwerken, om daarvoor processen te optimaliseren en om duidelijk te blijven communiceren. Die verandering is nu al volop merkbaar, maar zal de nodige aandacht blijven vragen.

Knowledge sharing

Sovanna ziet vooral kansen in ‘knowledge sharing’, waarbij medewerkers hun sterktes inzetten, hun skills en kennis doorgeven aan collega’s, en zo hun expertise vergroten. Zo kan een team de bestaande kennis optimaal benutten én voortdurend verbeteren om ambitieuze doelen te bereiken. Dat levert vaak een groot voordeel op, want elke afzonderlijke medewerker kan groeien als professional én als persoon.

Akkoord, het digitale verhaal neemt bepaalde routinetaken over. Maar zo komt er voor werknemers net meer ruimte vrij om zich te verdiepen in hun sterktes en nieuwe dingen te leren.

De toekomst van meertalige professionals

Voor meertalige professionals oogt de toekomst boeiender en afwisselender dan ooit. “Door volop in te zetten op de sterktes van deze profielen en ze meer verantwoordelijkheden te geven, kunnen zij zich blijven ontwikkelen en hun job mee vormgeven”, zegt Sovanna. “Meer nog: ze evolueren naar projectleiders, procescoaches of mentors.

Assistants zijn nauwgezet, planmatig sterk en proactief, en collega’s vertrouwen op hun expertise. Zet hun nieuwe skills en kennis (bijvoorbeeld over moderne tools) in om nog beter samen te werken en betere resultaten te boeken. Dan ondergaan ze de verandering niet meer: ze zíjn de verandering.”

Goodbye assistant, hello professional?

Benieuwd waarom wij de functietitel ‘meertalige professional’ verkiezen? Wil je meer weten over waar het assistantberoep vandaan komt en waar het naartoe gaat? In ons boek ‘Goodbye assistant, hello professional’ analyseren we de verandering, laten we meer experten zoals Sovanna aan het woord en bundelen we advies voor meertalige professionals. Bestel jouw exemplaar via uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. Je hoort alvast een voorsmaakje in onze podcast.

Events en trainingen op de agenda

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 26 april
app.event.read_more