Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo onderhandel jij een hoger salaris in één gesprek

Weten wat je waard bent, is de eerste stap als je succesvol wil onderhandelen over een hoger loon. Maar je kan je op meerdere manieren voorbereiden op dat geldpraatje tijdens je sollicitatie of evaluatiemoment. Met deze tips betaalt jouw werkgever je straks het salaris dat je ook echt verdient.

Bright Plus

3 min. leestijd

Weet wat je waard bent

Een loonsverhoging komt meestal niet uit de lucht gevallen. Het is een weerspiegeling van hoe blij je werkgever is om jou in het team te hebben, omdat je meer dan gemiddeld in de weegschaal legt of je de verwachtingen hebt overstegen.

Heb je het gevoel dat jij aan die voorwaarden voldoet? Lijst dan voor je onderhandelingsgesprek al je kwaliteiten, vaardigheden en behaalde resultaten op, zodat je ze letterlijk en figuurlijk op tafel kan leggen tijdens het onderhandelen en jij je werkgever precies kan aantonen waarom je een hoger salaris verdient.

Bereken wat je nodig hebt

Je bent er dus van overtuigd dat je een hoger loon verdient. Maar hoeveel meer is genoeg? Hoewel je natuurlijk niet altijd kan krijgen wat je wil (daarom heet het ook ‘onderhandelen’), helpt het wel om voor jezelf een goed zicht te hebben op wat je met je loon wil kunnen doen. Maak een ruwe berekening van je kosten en wat je met je salaris wil kunnen betalen en hou dat cijfer tijdens je loongesprek in je achterhoofd.

Ga na wat gelijkaardige profielen verdienen

Wat je in de ideale wereld wil verdienen en wat ook echt realistisch is, is niet altijd hetzelfde. Daarom is het nuttig om je oor eens te luisteren te leggen bij professionals die dezelfde job als jij beoefenen. Wat verdienen zij?

Dat kan je doen door zowel je professionele als je persoonlijke netwerk aan te spreken, maar ook met de hulp van de salaristool van Bright Plus. Dat is een handige loonsimulator die niet alleen berekent wat jij met jouw ervaring en opleiding hoort te verdienen in je job, maar ook wat de verschillen zijn als je diezelfde baan bijvoorbeeld in een andere sector of regio zou beoefenen. Zo zit je binnenkort met een onderbouwd voorstel aan de tafel en stel je geen te hoge, maar ook geen te lage looneisen.

Ken de waarde van je loon

Als jij om opslag vraagt, denk je natuurlijk in nettotermen. Je wil meer centen zien op je bankrekening aan het einde van de maand, nadat je je sociale zekerheid van 13 % hebt afgedragen en je ook je belastingen hebt betaald. Voor jou moet die loonsverhoging dus hoog genoeg zijn om daarna nog een flinke duit over te houden. Je werkgever rekent daarentegen in brutocijfers, want jouw brutoloon kost je baas immers nog eens één derde ervan extra. Hou dus met beide zaken rekening als je een realistisch bedrag op tafel legt.

Kijk de kat uit de boom

Als je een hoger loon wil verdienen, zal jij dat gesprek moeten initiëren, maar laat de eerste stap in de concrete onderhandelingen liever aan je baas. Als die namelijk het eerste voorstel doet, weet je dat hij of zij jouw vraag om opslag ernstig overweegt. Vraagt je werkgever je toch om een bedrag te noemen? Dan mag je natuurlijk tonen dat je weet wat je waard bent. Geef echter altijd een antwoord dat marge laat, door een bedrag tussen X en Y te suggereren. Zo heb je verder in het gesprek nog speelruimte.

Kijk verder dan je brutoloon alleen

Meer middelen aan het einde van de maand. Dat is uiteraard jouw doel als je gaat onderhandelen over een hoger loon. Maar die middelen hoeven zich niet te beperken tot het bedrag op je bankrekening. Zelfs als een pure loonsverhoging er (nu) niet in zit, kan je op andere manieren je koopkracht vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door het optimaliseren van je extralegale voordelen. Misschien kan je aanspraak maken op (meer) maaltijdcheques, een bedrijfswagen, een nettovergoeding, een telecomabonnement, een groepsverzekering en noem maar op.

Want wist je dat zo’n geoptimaliseerd pakket aan voordelen – als je het in concrete bedragen uittelt - je brutoloon zelfs bijna kan verdubbelen? Bovendien worden je maandelijkse kosten dankzij deze voordelen gedrukt. En hoe minder van je nettoloon je moet uitgeven aan pakweg voeding, benzine of internet, hoe meer geld je aan het einde van de maand overhoudt om aan andere dingen te spenderen. Ook loonkansen op een later tijdstip kunnen een belangrijke motivator zijn, net als mogelijke bonussen als je een bepaald target haalt of promotiekansen in de toekomst. Vraag ook naar die zaken, zodat je echt het totale plaatje krijgt van wat jij eigenlijk krijgt voor je goede werk.

Wil je meer weten over de gangbare lonen? Download dan gratis de nieuwe salariswijzer.

Events en trainingen op de agenda

event

Opendeurdag studenten | Bright Plus Vilvoorde 19 april
app.event.read_more

event

Printemps de l'Emploi Sint-Pieters-Woluwe

Sint-Pieters-Woluwe

app.event.read_more